Sigge Eklund anklagas för svartbygge – nu JO-anmäls kommunen

Poddprofilen i grannfejd – ”Befarar att Gotlands kommun medvetet förhalar detta ärende”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
Sigge Eklunds bastubygge på Gotland har resulterat i en grannfejd.
Foto: Claudio Bresciani / TT NYHETSBYRÅN
Sigge Eklunds bastubygge på Gotland har resulterat i en grannfejd.

NÖJE

Sigge Eklunds bastu ligger bara några centimeter från grannens tomt.

Nu anklagas Gotlands kommun för att förhala utredningen av det eventuella svartbygget.

”Mina nya grannar är mediekändisar med stort kapital, både bokstavligt talat och även vad gäller inflytande. Min misstanke är att Gotlands kommun inte vill råka i konflikt med dem”, skriver grannen i en anmälan till JO.

Sigge Eklund, 46, anklagas för svartbygge och nu har Region Gotland JO-anmälts, anklagade för att försöka förhala ärendet för att inte stöta sig med en välbärgad kändis.

När Sigge och Malin Eklund, 40, köpte sitt sommarställe på Gotland installerade paret en pool på tomten och det är den tillhörande bastun som fått närmaste grannen att reagera. Bastun ligger bara några centimeter från grannens tomt, enligt grannens anmälan till Justitieombudsmannen.

Ur anmälan till Justitieombudsmannen

Grannen anmälde det misstänkta svartbygget 2016, men har nu vänt sig till JO för att han anser att kommunens utredning tagit för lång tid, något som Gotlands Tidningar var först att uppmärksamma.

”Befarar att de medvetet förhalar”

”Handläggningstiden i mitt ärende har varit orimligt lång, i maj 2021 har det gått fem år”, skriver grannen i anmälan till JO och fortsätter:

”Jag befarar att Gotlands kommun medvetet förhalar detta ärende, i hopp om att det ska uppnå preskriptionstid. Mina nya grannar är mediekändisar med stort kapital, både bokstavligt talat och även vad gäller inflytande. Min misstanke är att Gotlands kommun inte vill råka i konflikt med dem.”

Grannen bekräftar för Aftonbladet att han har gjort anmälan och betonar att JO-anmälan riktar sig mot kommunens handläggningstid och inte involverar den kända grannen. I övrigt avböjer han att kommentera. I anmälan till JO nämns inte heller varken Sigge Eklunds namn eller den aktuella adressen på Gotland.

Foto: Anders Wiklund / TT NYHETSBYRÅN
Gotlands kommun anklagas för att förhala utredningen av det eventuella svartbygget.

En annan granne ringer upp

När Aftonbladet kontaktar Sigge Eklund, som befinner sig i USA, ber han först en annan av sina grannar att ringa upp och förklara mer om bastubygget. Då framkommer att det tidigare stått en annan byggnad på samma plats som bastun, en vedbod. Om den stått lika nära tomtgränsen som bastun råder olika uppfattning om.

Lisa Ewen är bygglovschef på Region Gotland. Hon vill inte föregå den pågående utredningen och kommentera det specifika ärendet men säger:

– Rent teoretiskt skulle det kunna kräva bygglov att riva och bygga nytt på samma plats.

Ewen beklagar att tillsynsärenden ibland tar tid.

– Vi jobbar så fort vi kan efter den prioritetsordning vi har. Först är det ärenden som handlar om liv och hälsa, sen kommer pågående bygglovsärenden och därefter övriga tillsynsärenden. Det här ärendet faller inom den sistnämna kategorin. Vi har varit ute och gjort besök och utredningen pågår. Vi har att förhålla oss till förvaltningslagen och ta ärenden i turordning.

Eklund: De skiter i om jag har en podcast

Stämmer det att ni förhalar det här ärendet för att ni är oroliga för att råka i konflikt med en mediekändis som Sigge Eklund?

– Nej det stämmer inte. Vi gör absolut inte skillnad på person. Det spelar ingen roll vem som har anmält eller vem anmälan handlar om.

Sigge Eklund kommenterar grannfejden via ett meddelande till Aftonbladet:

”Jag vet inte vad jag ska säga. Jag tror tyvärr inte att det här är så spännande för era läsare. Det enda jag kan säga är att Region Gotland såklart skiter i om jag har en podcast. Det är det jag gillar med gotlänningar, de gör inte skillnad på folk och folk”, skriver han.

Publicerad:

LÄS VIDARE