Här får kidsen fart på de äldre

Ny tv-serie: Livslusten återvänder när ett gäng med fyraåringar stormar in på äldreboendet

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
”Fyraåringarna på äldreboendet”, TV4.
Foto: TV4/Cmore
”Fyraåringarna på äldreboendet”, TV4.

NÖJE

Vad händer när man släpper in ett gäng förskolebarn på ett äldreboende?

En ny serie på TV4 med start i dag ska ta reda på just detta.

– Kontakten med barnen lyfter de äldre. Vi hade inte i vår vildaste fantasi kunnat tänka oss de förbättringar vi såg, säger Ingmar Skoog, professor och överläkare, som medverkar i serien.

Foto: TV4/Cmore
Fyraåringarna sätter ordentlig fart på de äldre.

Dokumentärserien ”Fyraåringarna på äldreboendet” som har premiär i TV4 i kväll är ett verkligt socialt experiment. Programmet bygger på frågan vad livsglädjen och nyfikenheten hos tio fyraåringar kan ha för effekt på en grupp äldre på ett äldreboende och ofta känner sig både ensamma och deprimerade.

Ingmar Skoog, överläkare och professor i psykiatrisk epidemiologi och -föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, är med i serien som expert.

Foto: Anders Deros/Aftonbladet
Ingmar Skoog.

Hur var det för dig att medverka i tv-projektet?

– Det var en enorm upplevelse, tycker jag. För mig var det en väldig tankeställare att se hur mycket bättre de här äldre blev.

Vad hade du för förväntningar innan du gick in i  det här?

– Jag trodde nog att det skulle ha en effekt och att man skulle må bättre. Att hålla igång hjärnan och kroppen är en av de viktigaste sakerna vi kan göra, vilken ålder det än är, säger Ingmar Skoog och fortsätter:

– Och det gör de verkligen. Barnen får ju med dem som bor på äldreboendet på alla möjliga aktiviteter. Man tränar hjärnan, man tränar sitt känsloliv. De blir verkligen kompisar. Men jag trodde nog aldrig att effekten skulle bli så stor som den blev. Vi såg närmast sensationella resultat, det var långt över vad vi trodde att man skulle kunna nå.

Vilka är de stora vinsterna?

– Den stora vinningen är att man får tillbaka livslusten. Alla personerna i programmet är väldiga personligheter och man kan säga att de fått tillbaka sina gamla personer. Det kan låta överdrivet, men se alla avsnitten fram till vi gör de sista testerna. Det var rejält mycket bättre, säger Ingmar Skoog.

Foto: TV4/Cmore
”Fyraåringarna på äldreboendet”, TV4.

– Hade jag inte testat personer före och efter inspelningen hade jag nog inte trott på resultaten. 

De fyra avsnitten är inspelade innan coronapandemin och var egentligen tänkta att sändas tidigare. 

Mot bakgrund av vårens och sommarens besöksförbud på äldreboenden får -serien en delvis ny innebörd, enligt Ingmar Skoog:

– Det visar att vi måste tänka till kring vad vi gör med våra äldre på äldreboenden. Vad kan vi hitta för bättre meningsfulla sysselsättningar? Många är betydligt sämre, fysiskt och intellektuellt, än de behöver.

När man ser den positiva effekten som barnen har, då kan man tänka sig vilken enormt negativ effekt -besöksförbuden måste haft för de äldre, menar han.

Foto: TV4/Cmore
Barnen och de äldre hittar på en mängd aktiviteter.

Hur mycket experiment är programmet?

– Det var ett experiment, men det är ju ingen forskningsstudie. Men testerna vi gör är på riktigt, säger professor Ingmar Skoog.

 

”Fyraåringarna på äldreboendet” TV4 21.00

Publicerad:

LÄS VIDARE