Mejla

Jenny Seth

Han är lönnsirapen på min hiphop-kaka

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NÖJE

Låt oss snacka om Drake. Det bästa som har kommit från världens näst största land sedan lönnsirap, Wayne Gretzky och dunjackor.

Kanada har sedan 80-talet varit världsledande när det kommer till menlös poprock och har fostrat opersonliga storheter som Bryan Adams, Alanis Morissette, Céline Dion och Shania Twain.

På senare år har landets indie- och dansmusikscener ryckt upp sig. Chromeo, Arcade Fire, Tiga, The Hidden Cameras och Junior Boys förvandlade hockeylandet till ett riktigt hipster-Mecka.

Den inhemska hiphopen har däremot släpat hopplöst efter. Och nej, ”Informer”-Snow räknas inte.

Men nu har det hänt. 22-årige Aubrey Drake Graham från Toronto är något så osannolikt som en grym kanadensisk rappare, som dessutom har gjort årets bästa låt. I skrivande stund ligger hans ”Best I ever had” tvåa på Billboard Hot 100, inklämd mellan två Black Eyed Peas-låtar (kolla in remixen med R Kelly om du inte redan har gjort det).

Vilket land som står i passet är dock inte det mest anmärkningsvärda i fallet Drake. Inte heller att han började sin bana som skådis i tv-serien ”Degrassi: The next generation”, i rollen som rullstolsbundne basketkillen Jimmy.

Det allra bästa är att Drake jobbat sig till framgång helt själv. Sedan 2006 har han släppt ett mixtape om året på nätet för gratis nedladdning och har på tre år lyckats bygga upp en fanbas som andra nykomlingar, Souljah Boy undantagen, bara kan drömma om.

Dagarna innan senaste mixtapet, fantastiska ”So far gone”, skulle komma ut i januari kunde hans bloggposter ha närmare tusen kommentarer. Och när det väl lagts upp laddades det ner över 8 000 gånger bara de två första timmarna. För att verkligen fatta hur stor Drake är, kolla in det gåshudsframkallande Youtube-klippet där han gör ”November 18th” live i Houston. Killen behöver inte säga ett ord, alla i publiken kan varenda rad.

Nån som vet allt om att släppa mixtapes, medverka på massor av remixer och jobba gratis för att bygga hype innan man kan casha in är Lil Wayne. Inte så konstigt då att Drake för bara några veckor sedan, efter budkrig, signades till hans label Young Money Entertainment.

I höst släpps Drakes debutalbum ”Thank me later”. Det återstår att se om han kan toppa ”Tha Carter III”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN