Hyllas av prinsessan Madeleine – för filmen om övergrepp

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Taylor Jewell / TT / NTB Scanpix
Jennifer Fox.

”The tale”-regissören Jennifer Fox gjorde film av de sexuella övergrepp hon utsattes för som barn.

Nu hyllas filmen av både kritiker – och prinsessan Madeleine.

– Vi är väldigt glada över det, säger Jennifer Fox.

I 30 år trodde regissören Jennifer Fox, 59, att hon som 13-åring hade en relation med sin 40-årige löptränare.

Först som vuxen insåg hon att det handlade om något helt annat.

När hon i jobbet som regissör träffade flera kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp som barn kände hon igen sig obehagligt mycket. I januari kom filmen ”The tale” baserad på hennes egen historia med Laura Dern i huvudrollen.

Uppmärksammades av Madeleine

Filmen har hyllats av prinsessan Madeleine, vars välgörenhetsorganisation Childhood foundation är produktionens samarbetspartner.

– Vi träffade chefen för Childhood i USA och började jobba tillsammans och jag tror att hon uppmärksammade drottningen. Vi är så glada över det eftersom vårt mål med filmen självklart är att öka dialogen om sexuella övergrepp mot barn, säger Jennifer Fox till Nöjesbladet.

Jennifer Fox, som tidigare gjort dokumentärer som ”Flying: Confessions of a free woman” och ”My reincarnation”, träffade mannen som utsatte henne för övergreppen under arbetet med filmmanuset.

”Tror han förstod vad han hade gjort”

– Jag har pratat med honom i telefon flera gånger och träffade honom på en restaurang vid ett tillfälle. Det var väldigt bra att träffa honom som vuxen. Jag förstod direkt vem han var och att han var en ”womanizer”, vilket jag inte förstod som barn. Och problemet med att vara barn är att du inte kan läsa av vuxna alls, det är därför de behöver vuxna som skyddar dem från människor som honom.

Förstod han då vad han hade utsatt dig för?

– Det var svårt att få honom att prata om det, det tog mig två år att ens få honom att träffa mig. Jag tror att han förstod exakt vad han hade gjort, men jag tror inte nödvändigtvis att han såg det som något dåligt. Han var en framgångsrik atlet och tyckte att han stod över reglerna.

”The tale” finns att se på HBO och HBO Nordic.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN