Nöje

Komikern var full varje dag i två år

Av: 

Rebecca Haimi

NÖJE

Nu kritiserar humoristen Kristoffer Appelquist komikerbranschens plaskblöta alkoholvanor

Fylla varje dag i två år – sedan var det nog. Nu rasar komikern Kristoffer Appelquist mot branschens alkoholvanor.
– Det stör mig jävligt mycket, säger han

Som arton- och nittonåring drack Kristoffer Appelquist, 39, varje dag. – Jag var ljustekniker och åkte med en föreställning på turné. I slutet av den perioden hade jag betalningsanmärkningar, inga kompisar kvar och mådde skit, säger han.

Skyldig alla pengar

Komikern berättar i Fyllepodden, som leds av bland andra Anitha Schulman, om de intensiva åren. För Nöjesbladet förklarar han hur de fick ett slut.

– Jag var skyldig alla pengar och uppförde mig illa, det gick fort in i väggen. Så kunde det inte fortsätta. Sedan dess har jag haft flera vita år, säger Kristoffer Appelquist.

Träffar fulla människor varje dag

Nu dricker han sällan, men möter dagligen en publik som fått i sig för mycket.

– Jag träffar fulla människor fan varje dag, och det är så tröttsamt och ledsamt. Folk som är skitintressanta och roliga men som handikappar sig själva genom att dricka för mycket, säger han. Och det är inte bara publiken som dricker friskt.

– Det är klart att jag har kollegor som dricker för mycket. Det vet ju alla. Det finns en väldigt alkoholromantisk inställning inom kulturbranschen, och det stör mig jävligt mycket. Framförallt när det kommer in nya, unga människor. Då har vi äldre ett ansvar, säger Kristoffer Appelquist.

Inkallade på samtal

Det finns en tradition av att vara full, eller åtminstone bakfull på jobbet i Kultursverige, menar han, och tar Dramaten som exempel:

– Dramatenrestaurangen ligger mitt emot teatern. Där sitter flera av deras skådisar varje kväll. Tänk om det var en annan arbetsplats? En byggfirma, där byggjobbarna satt och krökade på pizzerian på andra sidan gatan varje dag. De skulle bli inkallade på samtal bums.

Kassa genetiska förutsättningar

Förhållandet Kristoffer Appelquist har till alkohol i dag beror delvis på en familjehistorisk av missbruk.

– Jag har en morbror och en farbror som var alkoholister. Dessutom var min biologiska pappa narkoman, så jag har kassa genetiska förutsättningar. Det är en farhåga jag alltid har haft. Det säger jag till mina barn också, så att de inte ska utsätta sig för risken, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarens trender hos Åhléns - handla kläder, skor och väskor här.

Åhlens

Publisert: