Fackets kritik mot Dramaten: Har kritiserat arbetsgivarens val

Josefin Nilsson-dokumentären har rört upp mångas känslor

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:
Josefin Nilsson.
Foto: MARCO GUSTAFSSON
Josefin Nilsson.

Dokumentären om sångerskan Josefin Nilssons liv har rört upp mångas känslor.

Nu riktar även facket kritik mot arbetsgivaren:

”Vi har kritiserat arbetsgivarens val att ge plats åt personer som innebär ett arbetsmiljöproblem då de utsatt medarbetare för kränkningar genom hot och våld”.

Stark kritik har riktats mot Dramaten efter att dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” släppts på SVT Play.

På torsdagen ska Dramatens vd Eirik Stubø hålla ett krismöte med personalen om teaterns agerande, vilket sker efter att styrelsen haft möte med kulturminister Amanda Lind.

Nu kräver facket via ett pressmeddelande att arbetsgivaren genomför flera förändringar som de menar behövs för att skapa en ”säker och trygg arbetsmiljö på Dramaten”.

”Vi i lokalavdelningen har varit tydliga med att påtala brister i organisationen som har försvårat arbetet för en god arbetsmiljö”, skriver Teaterförbundet för scen och films lokalavdelning på Dramaten i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Vi har även kritiserat arbetsgivarens val att ge plats åt personer som innebär ett arbetsmiljöproblem då de utsatt medarbetare för kränkningar genom hot och våld”.

Vidare skriver facket att man sedan hösten 2017, efter uppropen #Tystnadtagning och #Metoobackstage, har arbetat systematiskt med arbetsgivaren för att förbättra ”rutinerna för anmälningar av sexuella trakasserier, våld, hot om våld, mobbing och alla former av kränkande särbehandling och diskriminering”.

Publicerad:

LÄS VIDARE