ASAP i förhör: ”Vi var tvungna att använda våld”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Åklagare Daniel Suneson meddelade den 25 juli att han väcker åtal mot artisten Asap Rocky för misshandel av normalgraden. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell
Åklagare Daniel Suneson meddelade den 25 juli att han väcker åtal mot artisten Asap Rocky för misshandel av normalgraden. Arkivbild.

Samma kväll som artisten Asap Rocky grips och anhålls efter sin spelning i Stockholm den 2 juli hålls det första polisförhöret om bråket i centrala Stockholm.

Där säger han att han och hans team ansåg att de var tvungna att använda våld eftersom de fruktade att bråket skulle eskalera.

I det första förhöret, som enligt polisens förundersökningsprotokoll inleds några minuter före midnatt, upprepar Asap Rocky det som kommunicerats tidigare från artistens Instagramkonto: han och hans team försvarade sig mot en våldsam person. I förhöret erkänner han att han varit inblandad i ett fysiskt handgemäng, men han erkänner inte brott.

Händelsen ska ha börjat med att personen frågade gruppen om vägen, säger han i förhöret.

– Sedan kom han tillbaka till min säkerhetsvakt och bad om vägen igen. Min vakt bad honom då att gå. Då vakten blev knuffad försökte han knuffa bort honom. Han slog ett knytnävsslag som träffade vakten, sedan slog han en gång med sina hörlurar vilket vakten också fick ett märke av när han parerade.

Förföljdes

Enligt artisten ska de sedan ha blivit förföljda i 20–25 minuter, innan det andra bråket inträffade – det bråk som fångades på film och som först publicerades av den amerikanska nöjessajten TMZ.

Han säger att de bad personerna att lämna dem i fred, och att mannen och dennes vän då började utdela slag mot säkerhetsvakten. Artisten säger att de fruktade att situationen skulle eskalera.

– Vi var tvungna att använda våld.

Förhörsledaren frågar hur han försvarar att fyra personer slår och sparkar på en person.

– Jag kan rättfärdiga det. Vi var tre mot två. Min vakt försökte lugna, gå emellan och få bort oss från killarna.

I det andra förhöret, som hålls två dagar senare, utvecklar artisten hur han agerade under bråket som fångades på film.

– Jag minns att jag kastade ner honom. Min avsikt var riktad mot honom. Jag vet inte vad de andra gjorde förrän jag såg på videon. När jag kollade på videon så ser man att jag tog ner honom på marken och att de andra också slog honom. Jag fick berättat för mig att min vän slogs med hans vän utanför kameravinkel.

Kände sig hotade

Asap Rocky uppger i förhöret att de kände sig hotade och försökte lämna platsen innan bråket bröt ut.

– De följde efter oss fyra kvarter. Vi försökte beställa en Über och ladda ner scooterappar för att komma därifrån.

Under det andra förhöret får artisten se bilder från journalanteckningar från sjukhuset som beskriver målsägandens skador.

– Det ser ut som att han verkligen gjorde illa sin arm. Vi var väldigt hårda mot honom. Vi menade inte att vara så hårdhänta. Det var ett slagsmål och vi tänkte inte på att detta skulle bli resultatet. Vi vet att det inte är rätt att ta lagen i egna händer men det var ett slagsmål och vi försvarade oss.

Under det tredje förhöret konfronteras Asap Rocky med en rad sms som hans assistent har skickat. Hon skriver bland annat att Asap Rocky, tillsammans med säkerhetsvakten, har "slagit skiten ur en person".

Assistenten skriver också att någon hon kallar för "Harlem" har krossat en flaska mot en person. Asap Rocky växte upp i stadsdelen Harlem i New York, men under sitt förhör säger han att det inte är ett smeknamn han känner igen. Han nekar också till att ha slagit någon med en flaska.


Leif GW Persson om ASAP Rocky:
”En jävla massa overkill”| PODD

Aftonbladet Daily sammanfattar händelserna kring ASAP Rocky, hiphopstjärnan som gripits och häktats, misstänkt för misshandel och pratar med kriminologerna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki.

 Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller lyssna direkt genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

FAKTA: Turerna i ASAP Rocky-fallet


 Söndag 30 juni: ASAP Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Där hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män. Bråket fångas på film.
 
 Måndag 1 juli: Den amerikanska nöjessajten TMZ publicerar en film som visar delar av bråket.
 
 Tisdag 2 juli: På ASAP Rockys instagramkonto publiceras andra filmer av bråket som sägs visa upprinnelsen. Där syns hur både rapparen själv och hans livvakt ber de två männen att sluta följa efter dem.

På kvällen framträder ASAP Rocky på hiphopfestivalen Smash x Stadion i Stockholm. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer.
 
 Fredag 5 juli: ASAP Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män häktas med samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.
 
 Söndag 7 juli: Sajten TMZ publicerar en artikel om hur ASAP Rocky påstås ha det i svenskt häkte. Det påstås att artisten lever under inhumana förhållanden med oätbar mat, dåligt dricksvatten, cellgrannar som kastar avföring och att han tvingas sova på golvet. Uppgifterna dementeras av Kriminalvården. Även ASAP Rocky dementerar uppgifterna genom sin advokat.
 
 Tisdag 9 juli: Ett upprop på sajten change.org kräver att ASAP Rocky släpps fri. Inom loppet av ett dygn har 330 000 personer skrivit under. Två veckor senare har över 600 000 personer skrivit under.
 
 Torsdag 11 juli: ASAP Rocky ställer in samtliga planerade framträdanden under juli för sin Europaturné.
 
 Onsdag 17 juli: Flera kongressledamöter i USA kräver gemensamt att ASAP Rocky släpps från häktet.
 
 Torsdag 18 juli: En av målsägarna delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.
 
 Fredag 19 juli: ASAP Rocky omhäktas. Åklagaren får fram till 25 juli på sig att väcka åtal eller begära omhäktning.

Donald Trump meddelar att han känner till fallet. Han skriver på Twitter att han ska ringa statsminister Stefan Löfven för att se vad som kan göras för att hjälpa ASAP Rocky.
 
 Lördag 20 juli: Stefan Löfven och Donald Trump samtalar över telefon.
 
 Måndag 22 juli: Förundersökningen mot den man som misstänks ha blivit misshandlad av ASAP Rocky läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.
 
 Onsdag 24 juli: Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter avbryter sin semester för att hantera trycket mot ambassaden på grund av ASAP Rockys häktning. Hon träffar flera kongressledamöter för att svara på frågor.
 
 Torsdag 25 juli: Åklagarens beslut om att åtala ASAP Rocky offentliggörs. I förhören beskriver artisten att hans agerande kom som svar på ”en attack”.


PODD: Turerna kring ASAP Rocky
– med GW och Sven-Erik Alhem

I nyhetspodden Aftonbladet Daily går vi igenom alla turerna i fallet om rapstjärnan ASAP Rocky och funderar lite över vad den här historien säger om det svenska häktningssystemet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller lyssna direkt genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE