Mejla

Jan-Olov Andersson

Resvanan förde dem till semi i ”På spåret”

Publicerad:
1 av 3 | Foto: SVT
Jonas Eriksson och Åsa Sandell.

NÖJE

Är man en av världens bästa fotbollsdomare, får man resa mycket runt hela världen.
Jonas Erikssons besök i Kuala Lumpur bidrog i allra högsta grad till att han och Åsa Sandell avancerade till semifinal i ”På spåret”.

Jag minns inte om Jonas Eriksson av misstag någon gång har avgjort en tv-sänd stormatch. Det är mycket möjligt, för sådana misstag gör de flesta fotbollsdomare förr eller senare. Minns vagt bara att han missade att blåsa straff för IFK Norrköping, som därmed inte tog vad som hade varit en rättvis seger mot något av de kaxiga stockholmslagen för ett antal år sedan.

Jag har ännu inte förlåtit honom för det…

Men det som kallas Andra chansen i ”På spåret” avgjorde han avsiktligt.
– Vi går offensivt och chansar, sa han och ryckte på åtta poäng på tredje resmålet Kuala Lumpur.

Allt medan motståndarna bara svamlade på om just den staden flera gånger om på sex poäng, men inte ryckte i nödbromsen förrän på fyra. Där fumlade de bort två viktiga poäng.

På första frågan efterfrågades vad tvillingskyskraporna i staden hette, de som en gång var högst i världen, och så namnet på en skodesigner bördig från Malaysia.

Blott Eriksson som hade besökt Kuala Lumpur visste att husen hette Petronas Twin Towers. Åsa Sandell klippte Jimmy Choo. De gjorde high five med varandra i dressinen, för där grundlades segern.

Så bra var lagen

Jonas Eriksson/Åsa Sandell

Han är svensk och internationell fotbollsdomare i världsklass, har dömt många matcher i VM, EM och Champions League. Hon är kulturskribent och före detta proffsboxare. Tävlar för andra säsongen. Har bra kemi och kompletterar varandra väldigt bra kunskapsmässigt.

Kristoffer Appelquist/Bea Uusma

Han är stå upp-komiker, med flera egna shower bakom sig. Har också varit med i humorprogram som ”Parlamentet”. Hon är läkare och Augustprisbelönad författare. Har varit väldigt ojämna i tävlingen, men ganska så underbara som deltagare. Hon med sina spontana utbrott, ibland i sång, han med sin lågmälda humor. Hoppas de får vara med nästa säsong igen.

Så bra var musiken

Hindi Zahra är en 38-årig marockansk/fransk sångerska som jag blott kände igen för hennes filmroll i Fatih Akins ”The cut” från Venedig-festivalen 2014. Jag var, typ, den enda som gillade filmen, som knappt har visats någonstans senare.

Hon gjorde bra versioner av låtar där originalen (Sarah Vaughn, Nancy Sinatra) ändå är rätt så mycket vassare.

▪▪▪

Kvällens replik: Efter att Kristoffer Appelquist/Bea Uusma skämtsamt hade berättat hur de förberedde sig för varje ”På spåret”-tävling, konstaterade Kristian Luuk att de gärna inte kunde vara mer förberedda.
- Det skulle möjligen vara en utbildning, högg Appelquist blixtsnabbt.
Kvällens flopp-tv: Deckarserien ”Morden i Sandhamn” har uppenbarligen inte gjort något större avtryck hos de tävlande, trots fem säsonger. Båda lagen gissade att Helena af Sandeberg spelade den huvudroll som Alexandra Rapaport gör. De är ju inte direkt lika som bär…
Kvällens tjat: Kristian Luuk fortsätter tjata om Listan som sitt favoritmoment. Hoppas verkligen producenten kör över sin programledare och byter ut det till nästa säsong.

Publicerad: