Netflix film om Marilyn Monroe sågas: ”En stor besvikelse”

Kändisar och experter eniga

Publicerad 2022-10-04

Ana de Armas spelar Marilyn Monroe i ”Blonde”

Filmen ”Blonde” toksågas av både Marilyn Monroe-experter och kändisar.

Isabella Löwengrip tyckte att porträtteringen av Hollywoodstjärnan var så dålig att hon valde att stänga av.

”Jag klarade inte av mer”, skriver hon på sin blogg.

Filmen ”Blonde” ska porträttera den ikoniska Hollywood-skådisen Marilyn Monroe. Många menar nu att Monroe framställs helt felaktigt i filmen.

En av de som kritiserar ”Blonde” är influencern och entreprenören Isabella Löwengrip, 31.

”Jag älskar det kvinnliga och för mig signalerar verkligen Marilyn just det. Men, däremot är inte kvinnlighet synonymt med extrem skörhet, barnsligt naiv eller bara korkad. Men precis så beskrivs Marilyn genom hela filmen”, skriver hon på sin blogg.

Löwengrip tyckte så illa om filmen att hon stängde av efter halva tiden.

”Jag klarade inte av mer. Filmen spär på en roll Marilyn verkligen inte var. Av all den informationen jag har slukat genom åren så var hon en smart, driftig och talangfull kvinna”.

De egenskaperna hos Marilyn Monroe fångas inte i filmen, tycker Löwengrip. Istället förminskar man henne till någon som legat sig till toppen.

”Det är fruktansvärt. Och jag blir så ledsen över att det är den bilden vissa har men Marilyn är död och kan inte försvara sig.”

Emily Ratajkoski om ”Blonde”

”Blonde” handlar om Norma Jeane Bakers liv, från den fattiga uppväxten till Hollywoodstjärnan Marilyn Monroe som dog av en överdos 1962. Filmen innehåller närgångna skildringar av sexuella övergrepp, och Monroe utmålas genom hela filmen som ett offer.

Modellen Emily Ratajkoski, 31, har inte sett hela filmen än, men har tagit del av den kritik den fått.

– Jag är inte förvånad över att höra att den bara är ännu en film som gör kvinnlig smärta till en fetisch, till och med när de är döda, säger hon på Tiktok.

Marilyn Monroe-experten: ”Besvikelse”

Filmen är baserad på boken med samma namn från 2000, som skrevs av Joyce Carol Oates. Hon och regissören Andrew Dominik får sig flera kängor, bland annat från historikern och Marilyn Monroe-experten Scott Fortner.

– Som Marilyn Monroe-historiker är det en stor besvikelse att författaren Joyce Carol Oates och regissören Andrew Dominik har gått så långt för att göra Hollywoods mest kända och älskade ikon till ett offer, säger han till Fox News.

– Det är definitionen av exploatering. Och ännu värre, det handlar om mordet på en kvinna som inte ens är här för att försvara sig själv och som kan klargöra vad som är sant och vad som är falskt.

Försvarar filmen

Författaren Joyce Carol Oates gick nyligen ut och försvarade filmen som bygger på hennes verk.

”Jag tycker att det är ett lysande konstverk till film, men självklart inte i allas smak”, skriver Joyce Carol Oates på Twitter.

Hon anser att skildringen av den utsatta kvinnan inte borde chocka någon.

”Det är förvånande att den grafiska skildringen av sexuella övergrepp i Hollywood kan tolkas som exploatering i en ’post-metoo’-tid”, skriver författaren och tillägger:

”Naturligtvis var det Andrew Dominiks tanke att berätta Norma Jeanes historia på ett trovärdigt sätt”.

Från filmen.

Följ ämnen i artikeln