JK Rowling raderar hyllningstweet till Stephen King

Hon tålde inte skräckmästarens syn på transkvinnor

Av: Rosanna Berg

Publicerad:
Uppdaterad:
JK Rowling.
Foto: Joel C Ryan / TT NYHETSBYRÅN
JK Rowling.

JK Rowling har raderat en hyllning till Stephen King på Twitter.

Det skedde efter att han ville visa sitt stöd för transkvinnor.

”Harry Potter”-författaren JK Rowling, 54, möttes nyligen av en kritikstorm i sociala medier efter en rad inlägg på Twitter om transkvinnor.

Hon skrev bland annat att ”riktiga kvinnor menstruerar” och anklagades för transfobi. Författarkollegan Stephen King, 72, har också hamnat mitt i debatten efter att ha retweetat ett av hennes inlägg rapporterar Independent.

Rowling delade ett citat av den feministiska författaren Andrea Dworking om att ”män ser kvinnors åsikter som våldshandlingar”. Stephen King delade inlägget i sitt eget flöde.

JK Rowling hyllade King på Twitter för stödet.

”Det är så mycket lättare för män att ignorera kvinnors bekymmer, eller att förminska dem, men jag kommer aldrig glömma männen som stod upp när de inte behövde. Tack, Stephen”, skrev hon.

Foto: Evan Agostini / TT NYHETSBYRÅN
Stephen King.

Tog bort inlägget

Men nu har Rowling raderat inlägget.

Det skedde misstänkt snabbt efter att Stephen King la ut ytterligare ett inlägg för att tydliggöra sitt stöd för transkvinnor.

”Snälla, hjälp inte till att sprida Rowlings retorik. Transkvinnor är kvinnor, de är de mest sårbara av oss alla och Rowling diskriminerar dem helt utan att be om ursäkt”, skriver en i kommentarerna på Twitter.

”Ja. Transkvinnor är kvinnor” skrev King efter att ett fan frågat honom om var han egentligen står i frågan.

JK Rowling höll inte med.

Publicerad:

LÄS VIDARE