Läckberg öppnar upp om skilsmässan

Deckardrottningen berättar i ”Stjärnorna på slottet”

Av: Alex Hartelius

Publicerad:

NÖJE

Framgångarna med de fyra första böckerna satte spår i Camilla Läckbergs förhållande.

Det berättar hon om i sista avsnittet av ”Stjärnorna på slottet”.

– Det var väl nånstans där som det började knaka i fogarna på mitt första äktenskap. Vi kämpade ett tag eftersom vi hade två småbarn, men till slut kände jag: ”Det här går bara inte”, säger hon i programmet.

Deckardrottningen Camilla Läckberg är säsongens sista värd i ”Stjärnorna på slottet”.

I programmet berättar hon om hur författarkarriärens snabba framgångsresa satte spår i hennes dåvarande förhållande med Micke Eriksson, som hon varit tillsammans med sedan studietiden på Handelshögskolan i Göteborg.

Under ett marknadsföringsmöte om hennes fjärde bok Olycksfågeln blev det tydligt att förlaget hade höga säljmål när man förväntade sig 102 000 sålda exemplar av boken.

– Det var väl där som jag insåg vad det var som hade hänt. Annars hade det rullat på ganska fort och kaosartat de här åren. I och med att jag haft två småbarn samtidigt som jag skrivit och man var mitt i en slags torktumlare, säger hon i programmet och fortsätter:

– Nånstans där började det knaka i fogarna på mitt första äktenskap. Vi kämpade ett tag eftersom vi hade två småbarn, men till slut kände jag: ”Det här går bara inte”.

Jagades av pressen

Tiden efter skilsmässan var både märklig och omtumlande för Camilla Läckberg. När skilsmässopapprena var påskrivna hörde pressen av sig och ville prata om den.

Camilla Läckberg.
Camilla Läckberg.

– När jag vaknar upp dagen därpå står det på löpet ”Deckardrottningen skiljer sig” och så en bild på mig. Där blev det en vattendelare mellan då och nu – eller före och efter pressen intresserade sig för mig. Det var som natt och dag.

Samtidigt beskriver hon uppståndelsen från media som ”självvald” och att den även gett henne vissa fördelar.

– Jag är ganska pragmatisk där. Dels tycker jag att det är självvalt, jag kan kliva av offentligheten när jag vill, och jag har själv använt offentligheten och media till min egen gagn – då kan man inte komma och gnälla sen.

”Tveksam till hennes val”

Camilla Läckberg beskriver sig själv som en öppen person och har inga problem med att dela med sig av sitt liv så länge det inte är för privat.

– Gång på gång har jag ifrågasatt mitt beslut och alltid kommit fram till samma sak: Att fortsätta vara där och samtidigt ta den här skvallerbiten.

Sven Melander hyser stor respekt för Camilla Läckberg, även om han inte fullt ut håller med om hennes strategi.

– Även om jag personligen är tveksam till hennes val måste man ändå ge henne det att hon har valt sin väg och varit extremt framgångsrik. Det är en strategi, säger han.

”Stjärnorna på slottet” sänds lördagar 20.00 i SVT

Publicerad:

LÄS VIDARE