Fyre Festival-grundaren: ”Vi var lite för ambitiösa”

Efter festivalfiaskot: ”Nästa år kommer vi definitivt börja tidigare”

Av: Linn Elmervik, Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det som skulle ha blivit en lyxfestival på Bahamas slutade i kaos.

Nu talar arrangörerna, artisten Ja Rule och Billy McFarland, ut – och planerar redan för nästa festival.

– Vi blev överväldigade och hade inte kunnat förutse alla dessa problem. Nästa år kommer vi definitivt börja tidigare, säger Billy McFarland i en intervju med Rolling Stone.

1 av 4 | Foto: YOUTUBE
Så här annonserades det för festivalen. Det visade sig vara långt ifrån verkligheten.

Fyre Festival skulle bli en lyxig musikfestival på en privat ö i Bahamas. Besökarna betalade upp mot 35 000 kronor och förväntade sig se Blink 182, Migos och Major Lazer uppträda. I stället möttes de av nedskräpade stränder och mat i form av rostbröd som serverades i små plastlådor.

I sociala medier skrev besökare att de inte kunde ta sig från ön och att det saknades mat och vatten.

Under söndagen gjorde artisten Ja Rule en efterlängtad lägesuppdatering på Twitter:

”Lättad att dela med mig att alla gäster är säkra och har fått formulär för att ansöka om återbetalning.”

Hans medarrangör, Billy McFarland, berättar i en intervju med Rolling Stone varför festivalen urartade.

– Exumas hade inte en riktigt bra infrastruktur. Vi var lite för ambitiösa. Det fanns inte vatten eller avloppsvatten. Det var nästan som att försöka bygga en stad ur ingenting.

Planerar ny festival

På festivalens första morgon drabbades ön av en storm, vilken drog ner hälften av tälten och slog till mot vattenrören. Samtidigt anlände de första gästerna, förklarar McFarland för tidningen.

– Vi insåg, ”Wow, vi kan inte göra det här”. Vi blev överväldigade och hade inte kunnat förutse alla dessa problem, säger han och fortsätter:

– Vi var lite naiva när vi trodde att vi kunde göra det här själva första gången. Nästa år kommer vi definitivt börja tidigare.

Som plåster på såren planerar Ja Rule och Billy McFarland att ge gästerna en ny chans nästa år.

Bella Hadid ber om ursäkt

– Vi kommer återgälda med en ny festival i maj 2018 i USA, den kommer vara gratis för alla som anmälde sig till den här festivalen. Vi kommer donera 14 kronor per biljett till Bahamas Röda Korset. Temat kommer vara vatten och strand. Det kommer inte bara vara musik, utan alla former av underhållning. Den ändring vi kommer göra är att inte försöka göra det på egen hand, säger Billy McFarland till Rolling Stone.

Samtidigt tar kända namn runt omkring Fyre Festival avstånd från arrangemanget. Modellen Bella Hadid, som gjorde tv-reklam för festivalen innan den drog igång, har fått hård kritik i sociala medier för sin medverkan.

Nu ber hon om ursäkt.

”Jag litade verkligen på att det här skulle bli en fantastisk och minnesvärd upplevelse för oss alla, det var därför jag gick med på att göra reklam…utan att veta vilken katastrof som väntade. Jag är så ledsen, det här är något jag verkligen inte kan stå bakom”, skriver hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE