Mejla

Jenny Seth

Låten får skrattet att fastna i halsen på en

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Jenny Seth om ett internetfenomen

Internet upphör aldrig att förvåna.

Den senaste månadens mest osannolika musikfenomen började med ett nyhetsinslag om ett våldtäktförsök.

I slutet på juli intervjuade en lokal-tv-station i Alabama en ung kvinna från Huntsville som attackerats av en okänd man i sin egen säng. Offrets bror, som avbröt incidenten, kliver in i bild och uppmanar upprört stadens invånare att gömma sina barn, fruar och makar för våldtäktsmän.

Nyhetsklippet med Antoine Dodson och hans märkliga kamerakarisma fick snabbt massor av youtubeträffar och fångade The Gregory Brothers uppmärksamhet. Humorgänget bakom nätserien ”Auto-tune the news” skapade ”Bed intruder song”. Med ett r’n’b-beat och en snygg autotune-melodi lyckades de få Dodsons ord att låta som en T-Pain-låt. Singeln har redan tagit sig in på Billboard Hot 100, den tillhörande videon har snart setts tolv miljoner gånger och otaliga covers och remixer har dykt upp.

Låten är rolig och framförallt oväntat catchy men också problematisk. Skrattet fastnar i halsen när man tänker på att ett gäng vita hipsters gör sig roliga på en svart, fattig familjs bekostnad. Texten är inte fiktion, utan verklighet: En kvinna blev sexuellt antastad och hennes bror blev, med rätta, arg.

Gregory Brothers har i intervjuer också själva ifrågasatt det lämpliga i att göra en musikparodi av nyhetsinslaget, men tycker ändå att låten tar en hemsk situation och gör något positivt av den. De delar alla intäkter lika med Dodson som nu säger sig ha tjänat så mycket pengar på låten och merchandise att han kan flytta sin familj ur slummen. Den ofrivilliga kändisen har åtminstone delvis tagit kommando över sitt internetsuccé.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN