Haja att Hajen snart blir Hajj

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Med risk för att låta som en sur högstadielärare, musikpolis eller Fredrik Lindström: Är det inte på tiden att svenska band skärper sig och börjar använda fler ordklasser snart?

Hästpojken, Nordpolen, Makthaverskan, Hajen, Invasionen, Maskinen, Familjen, Skriet, Bruket, Supergruppen ... Inflationen i band och artister som döper sig till substantiv i bestämd form singular har på sistone varit galopperande. Greppet som kändes nytt och fräscht när Vapnet, Juvelen och Dungen översatte The Ark- och The Knife-formeln till svenska är nu en stelnad och uttjatad modell.

Men innan man beskyller den nya generationen popakter för att vara fantasilösa, bör man komma ihåg att det alltid har gått trender i att konstruera bandnamn.

Minns när punkbanden (antagligen inspirerade av gamla proggarna Fläsket Brinner) stavades i halvprovocerande, korta satser som Grisen Skriker och Liket Lever. Eller lite senare hade sammansatta äckelnamn som Räserbajs och Skitsystem, med förebilder i Köttgrottorna och Rövsvett.

För varje Kent finns ett Yvonne. För varje Pontus & Amerikanerna finns det ett Dennis och dom blå apelsinerna. För varje Sven-Ingvars ett Lasse Stefanz. Och för varje Cardigans ett Jumper.

Det är lite med bandnamn som det är med personnamn. De nyblivna föräldrar som döpte sin minsting till Elias 2007 tyckte säkert att de var originella, men pojknamnet visade sig vara det årets tredje vanligaste. Och kommer ni ihåg när dottern i tv-serien ”Skärgårdsdoktorn” skapade mängder av små kopior i de svenska stugorna? Inte bara Wilma, utan även liknande namn som Alma, Wilmer, William blev plötsligt omåttligt populära.

Trender är svåra att stå emot och alla kan ju inte komma på lysande bandnamn som Totalt Jävla Mörker, The Kristet Utseende eller Gyllene Tider. (Som är ganska lika varandra, nu när jag tänker efter.) Inte så konstigt att vissa får prestationsångest och kallar sig [ingenting].

Om man får sia om framtiden tippar jag att bokstaven Ä får ett uppsving, Blända, Hägga och inte minst Näääk tyder ju på detta. Även korta namn med dubbla gemena konsonanter verkar vara på stark frammarsch. Det kan ju knappast vara en tillfällighet att brittiska The XX följeslagare på kommande turnén är Göteborgsgruppen jj.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN