Karl Martindahls bröllopslycka – efter mörka perioden

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:

Karl Martindahl tar revansch efter flera års kamp mot psykisk ohälsa.

På midsommarafton släppte han sin första låt på över tio år – och gifte sig med livskamraten Anna.

– Vi kände verkligen att det var dags. Just nu är vi på en bra plats och orkar ta tag i allt härligt som fått vänta, säger artisten till Nöjesbladet.

Karl Martindahl, 38, har kämpat mot psykisk ohälsa i flera år.

Men nu är han tillbaka. Lusten till låtskrivandet har återvänt. På midsommarafton släppte han sin första låt på över tio år – ”Ingen annan, bara du” – som han egentligen skrev till sin livskamrat Anna inför en annan midsommarafton för länge sedan.

Och i dag passade även Karl och Anna på att ställa till med bröllop.

– Frieriet har en lååång story, men vi kände verkligen att det var dags. Just nu är vi på en bra plats och orkar ta tag i allt härligt som fått vänta... som att gifta sig och släppa låt. Så vi valde att efter väldigt många år tillsammans gifta oss på midsommarafton, i vår trädgård som blivit en trygg plats som vi älskar. Vår borg, liksom!

”Jag reds av demoner”

Nöjesbladet når en sprudlande glad Karl Martindahl på telefon, som pratar gärna och öppenhjärtigt om sin comeback och om senaste tidens mörker.

Men för bara ett par år sedan var situationen en annan. Då fanns inte energin där. Den mesta orken gick åt till att bara försöka fungera. Han har ägnat sig åt musik sedan barnsben, men blev ett namn på mångas läppar efter andraplatsen i ”Fame factory” 2004 och sin medverkan i Melodifestivalen samma år. Och det var just rampljuset och offentligheten som bidrog till att suga musten ur honom.

– Jag reds av demoner i rätt många år, om man ska sammanfatta det. All energi jag hade gick åt till att ta sig upp på morgonen, försöka ordna en dräglig vardag för min familj, försöka må bra och ta hand om de viktigaste sakerna: Mat på bestämda tider, få barnen till skolan i tid och liknande.

Att stoppa fingrarna i jorden, ägna sig åt odling och trädgårdsarbete har fungerat som terapi för Martindahl. Erfarenheterna håller just nu på att anta bokform, som artisten planerar att släppa nästa år. Men det var framförallt professionell hjälp som kognitiv beteendeterapi och medicinering som gjorde att han fick rätsida på tillvaron igen.

1 av 5 | Foto:  Anna Hållams
Karl Martindahl gift med sin Anna.

”Ska inte visa känslor som man”

Men det var inte helt enkelt att ta mod till sig att be om hjälp.

– Min generations män och äldre generationer har lärt oss på något sätt att man inte ska visa för mycket känslor som man. Det är ett jätteproblem, för om det väl drabbar är det så otroligt svårt att våga erkänna för sig själv och sin omgivning, säger han och fortsätter:

– När mitt mående gick ut över de jag älskar blev det ohållbart. När jag hade tagit mig över tröskeln att erkänna för mig själv och de närmsta började klättringen uppåt.

Det har tagit tid för artisten att ta sig dit han är i dag. Strax före jul fick han ett bakslag och sjukskrev sig för första gången i sitt yrkesliv om en tremånadersperiod.

Fick ett bakslag

– Då blev jag ganska nedslagen och kände ”inte igen”. Då var jag nära att tappa det på riktigt. Men i och med att jag hade vågat prata om det en gång gjorde det lättare att öppna upp en gång till och våga be om hjälp direkt och få saker gjort.

Nu hoppas han kunna hjälpa andra i en liknande situation, genom att öppet prata om sin egen resa genom psykisk ohälsa. För det finns hopp. Det blir bättre, poängterar han.

– Jag började känna att det får räcka nu. I den vevan föll det sig att jag sjöng på en begravning för en man i min ålder, som inte orkade ta tag i problemet. Samtidigt hände hela Avicii-grejen. Då tänkte jag att jag måste prata om det här. Jag får vara den obekväma snubben som gör det här, men det får inte hända 2018 att människor inte vågar kommunicera smärta eller ångest så att det går så långt.

”Hon har betytt allt”

Nära och kära har varit ett viktig stöd. Inte minst Anna, som Karl Martindahl alltså från och med i dag kan titulera som sin fru.

– Hon har varit med mig hela den här tunga perioden och hon har betytt allt, säger han.

Han darrar till på rösten när han beskriver bröllopskänslorna. De kombinerade sitt traditionella midsommarfirande med sill och potatis, tårta och trädgårdslekar, med vigsel i närvaro av familj och vänner.

– Det var lite mulet under vigseln, men när vi skulle lova varandra det man ska lova varandra, så sprack det upp och solen kom fram. Det känns symboliskt, säger Karl Martindahl och fortsätter:

– Det känns otroligt, faktiskt. Det har hållits en del tal och jag trodde att jag skulle fixa det, men tårkanalerna öppnade sig direkt. Det är ren och skär magi, det här.

Han skrattar till:

– Äntligen får jag äkta min Marion, om jag är Robin Hood!

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN