Greta Thunberg mest populära sommarvärden

Elina Perdahl/TT

Uppdaterad 2020-08-18 | Publicerad 2020-08-17

"Sommar i P1" är slut för i år, och även den här säsongen har antalet lyssnare ökat – både i radio- och poddformatet.

– I tider av kris så behöver vi något som förenar, säger "Sommar i P1":s programchef Bibi Rödöö.

Sommaren går mot sitt slut, och då är det också dags att summera Sveriges Radios långkörare "Sommar i P1". Den mest lyssnade sommarvärden, både i radiosändning och i podd, är klimataktivisten Greta Thunberg.

Över en miljon lyssnade när hennes sommarprat sändes på midsommardagen, och sedan dess har det fått omkring två miljoner poddlyssningar – en siffra som fortsätter att stiga. Det gör henne till en stark konkurrent till poddrekordinnehavaren Anders Hansen från förra året.

Det är tydligt att "Sommar i P1" behåller sin starka position hos lyssnarna. Den totala direktlyssningen har ökat med 20 procent från i fjol och allt fler tar även del av sommarpraten i poddform. Totalt har cirka 3,8 miljoner personer lyssnat på sändningarna någon gång under sommaren, via radiosändning eller digitalt, vilket motsvarar 45 procent av befolkningen.

– Det är fantastiskt och man tror inte att det ska gå, med tanke på att urvalet av poddar blir allt större. "Sommar i P1" är lite som en humla – den borde inte kunna flyga men den gör det ändå, säger programchefen Bibi Rödöö.

"Starka berättelser"

Näst flest direktlyssningar fick överbefälhavare Micael Bydén, följd av statsepidemiolog Anders Tegnell. Tegnell ligger dessutom på andra plats på listan över antalet poddlyssningar, följd av civilekonomen och före detta buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad.

– Det är häftigt att det är så olika personer när det gäller personlighet, bakgrund och ålder. Gemensamt för de i toppen är att alla har starka berättelser, de är kunniga och delar med sig generöst.

Klimataktivisten Greta Thunbergs sommarprat var också det som fick flest reaktioner i sociala medier.

Mindre hot och hat

Förra året upplevde "Sommar"-redaktionen en råare ton från vissa lyssnare, något som man menar även märktes i krönikor och recensioner i media. Men i år är det annorlunda, tycker Bibi Rödöö.

– Det kanske är för att vi lever i en ömtålig tid och inte vill ösa skit på varandra. Det är glädjande. Ibland kanske något ont för något gott med sig.