Sarah Dawn Finer krävde möte med Mikael Damberg

Undertecknade med SDF – fick samtal med ministern i går

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
Sarah Dawn Finer.
Foto: MARCUS ERICSSON
Sarah Dawn Finer.

Efter kravet: Sarah Dawn Finer har fått ett samtal med inrikesministern Mikael Damberg.

I ett mejl till Regeringskansliet – undertecknat med initialerna SDF – begärde hon ett möte för att ”ge en möjlighet för kulturens alla yrkesgrupper att överleva”.

– Det stämmer att inrikesminister Mikael Damberg under veckan har haft samtal med både Sarah Dawn Finer och med Rickard Söderberg, säger Dambergs pressekreterare Per Strängberg.

Inställda konserter, teaterföreställningar och festivaler. Kultursektorn har drabbats hårt under coronapandemin och bestämmelsen där bara 50 personer tillåts delta i offentliga sammankomster. Detta samtidigt som restauranger, köpcentrum, badplatser och djurparker tillåts hålla öppet med betydligt fler besökare så länge Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering och avstånd mellan besökare efterföljs.

SDF krävde möte

Det har fått artisten Sarah Dawn Finer att kräva ett möte med Mikael Damberg. Hon begärde mötet i onsdags och redan dagen därpå ägde samtalet med ministern rum.

I ett mejl som Finer skickade till Regeringskansliet i onsdags begärde hon att få ett samtal med inrikesministern om ”den prekära” situationen, för att ”nå ett gemensamt mål”.

”Vi från Kultursektorn, skulle vilja få samtala med M Damberg om den prekära och unika situation som vi befinner oss i och hur vi kan hjälpas åt att ta oss igenom den genom den, skrev hon i mejlet som hon undertecknat enbart med sina initialer, SDF.

Foto: LOTTE FERNVALL
Inrikesminister Mikael Damberg.
Sarah Dawn Finers brev till inrikesministern Mikael Damberg där hon begär ett möte om kultursektorns situation

”Ge möjlighet att överleva”

”Önskemålet är att försöka nå ett gemensamt mål eller en gemensam förståelse i hur man både följer och skapar specifika regler och lagar som både hindrar smittspridningen bäst, men också ger en möjlighet för kulturens alla yrkesgrupper att överleva denna situation och skapa så säkra evenemang så möjligt. Och mer. Återkom gärna om möjlighet finns”.

Efter samtalet skriver Sarah Dawn Finer på sin Instagram:

”Fick ett viktigt samtal med Mikael Damberg. Jag ville få ställa frågor, framföra önskemål och behov. Och få höra hans svar och förklaringar kring deras beslut. Det var en bra dialog, även om den, i just det här fallet, verkligen är tydligt förödande för oss som näringsverksamhet.”

Även möte med Rickard Söderberg

Foto: ANDRÉ DE LOISTED
Rickard Söderberg

Även artisten Rickard Söderberg har haft ett samtal med Mikael Damberg under veckan, efter ett upprop i sociala medier.

”Kommer just från möte med inrikesministern. Har ägnat veckan åt möten med höjdare angående kulturbranschens framtid. Så många ord att jag inte vet mer vad jag kan säga. De VET vad som behövs göras. Så nu är det hög tid för handling”, skrev han på Instagram efter mötet.

Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg bekräftar att ministern talat i telefon med Sarah Dawn Finer och Rickard Söderberg.

– Regeringen har under året haft löpande kontakt med en rad olika aktörer i olika branscher som drabbats hårt av gällande restriktioner för minskad smittspridning. Det stämmer att inrikesminister Mikael Damberg under veckan har haft samtal med både Sarah Dawn Finer och med Rickard Söderberg, innan dess har kulturminister Amanda Lind haft ett flertal möten med olika aktörer och branscher. Att när möjlighet finns lyssna på och samtala med medborgare, näringsidkare, kulturutövare och organisationer är en naturlig del av statsrådens uppdrag, säger han.

Begärde kulturministerns avgång

Regeringen har kritiserats för att inte ta situationen för kulturarbetare på allvar av flera kultur- och underhållningsprofiler som framför allt krävt stöd och hjälp till alla de som jobbar bakom kulisserna med teater, tv, film, musik och konst.

– Folk klarar sig inte från månad till månad. Vår bransch är extremt skyddslös. Det handlar om ljud- och ljustekniker, alla bakom scenen i en produktion, dansare, koreografer, kostymörer, sminkörer, listan tar aldrig slut över mängden människor som det här drabbar inom kultursektorn. Det är alldeles för tyst om det från Amanda Lind och Stefan Löfven och de som fattar besluten, har Lina Hedlund tidigare sagt till Aftonbladet.

Jonas Gardell har krävt att kulturministern Amanda Lind ska avgå, i en debattartikel i Expressen, och även såväl Johan Rheborg som Pernilla Wahlgren har stämt in i kritiken mot regeringen.

För en vecka sedan utlovade också Amanda Lind att kultur- och idrottssektorn skulle få coronabesked inom de närmaste veckorna och det upprepas också av Dambergs pressekreterare:

– Regeringen arbetar hårt för att hitta lösningar för kultur, idrott och besöksnäring. Det är en komplex uppgift eftersom krisen ännu inte är över. Vi ser fortfarande en spridning av viruset, och för att situationen inte ska förvärras så är det viktigt att vi bland annat fortsätter hålla avstånd till andra och begränsa antalet fysiska kontakter. Vi förstår att branscherna behöver tydliga besked och kulturminister Amanda Lind har tidigare sagt att vår ambition är att inom några veckor kunna meddela hur regeringen ser att frågan om förbud mot större folksamlingar kommer att hanteras under hösten, säger Per Strängberg.

Publicerad: