Digital Stockholm Pride hoppas nå många

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Vix Herjeryd tog förra året över som ordförande för Stockholm Pride. Året festival går under namnet Stockholm Pride Summer Stream och är en strömmad festival. Arkivbild.

NÖJE

Stockholm Pride lockar varje år hundratusentals människor som kommer för paraden men också för konserter, debatter och fester under regnbågsflagg.

Men i år flyttar paraden, schlagerkvällen och alla andra evenemang ut på nätet – Stockholm Pride satsar på en strömmad festival.

– Vi bestämde oss tidigt för att arrangera en alternativ festival i stället för att ställa in, säger Vix Herjeryd, ordförande för Stockholm Pride.

Årets festival är digital och går under namnet Stockholm Pride Summer Stream. Att ställa in festivalen var aldrig något alternativ.

– Att ställa in hade sänt fel signaler, den här typen av frågor tar inte paus på grund av corona.

Ingen engångsgrej

Hur stort intresset blir för festivalen är svårt att säga, men Vix Herjeryd tror och hoppas att man ska nå ut till många.

– Det har länge funnits önskemål om en digital satsning, på så sätt kan vi nå alla i Sverige som inte kan ta sig till Stockholm – och vi kan nå ut internationellt.

Den digitala satsningen är med andra ord ingen engångsgrej, den kommer att leva kvar i framtiden som en del av Stockholm Pride.

Litar på arrangörerna

I samarbete med festivalen satsar även andra arrangörer digitalt. Bland annat blir det direktsänd standup och en digital stadsvandring.

– Vi hade inga problem med att fylla programmet, säger Vix Herjeryd.

Men det blir också ett antal evenemang på gator och torg, bland annat stadsvandringar som nördar ner sig i såväl vikingarnas som den offentliga toalettens historia.

– Vårt program är en plattform som samlar olika evenemang, men det är arrangörerna som ansvarar för dem. Jag känner tillit för att de kommer att följa myndigheternas rekommendationer.

Coronasäker parad

Hur blir det då med Prideparaden, festivalens hjärta?

Paraden äger rum i form av en två timmar lång livesändning, full av hälsningar, tal, underhållning och historiska tillbakablickar – och inviger gör kronprinsessan Victoria.

– Dessutom ordnar några arrangörer en coronasäker båtparad på vattnet, samtidigt som den digitala paraden, säger Vix Herjeryd.

Stockholm Pride Summer Stream äger rum den 31 juli–2 augusti. Paraden hålls den 1 augusti, mellan klockan 12 och 14.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN