J.K. Rowling

JK Rowlings nya bok kritiseras

Storm kring hennes åsikter om transpersoner – ”Sex and the city”-stjärnan försvarar transsonen

Av: 

Andreas Hansson

TT

JK Rowlings nya bok "Troubled blood" väcker kritik. Arkivbild.

Foto: Charles Sykes/AP/TT

NÖJE

JK Rowling fortsätter att skapa kontroverser med sina åsikter om transpersoner.

Hennes nya bok ”Troubled blood” har fått kritik för hur den skildrar mördaren – som ska ha gillat att klä sig i kvinnokläder.

– Sensmoralen verkar vara: lita aldrig på en man i klänning, skriver recensenten Jake Kerridge.

Författaren JK Rowlings nya bok ”Troubled blood” kritiseras i en recension i brittiska tidningen The Telegraph. ”Troubled blood” ges ut under hennes pseudonym Robert Galbraith och baseras på en verklig händelse. Det handlar om politikern Margot Bamboroughs försvinnande 1974. Hon misstänks ha mördats av en man som gillar att klä sig i kvinnokläder.

”Lita aldrig på en man i klänning”

Det har stormat ett tag kring JK Rowling och hennes åsikter om transpersoner. I samband med att ”Troubled blood” ges ut har hashtaggen ”ripjkrowling” börjat cirkulera i sociala medier.

”Man undrar vad de som kritiserat Rowlings ståndpunkt i transfrågor kommer att tycka om en bok vars sensmoral verkar vara: lita aldrig på en man i klänning”, skriver recensenten Jake Kerridge.

Kritiken kring Rowling tog fart i juni när hon på Twitter raljerade mot en artikel som använde formuleringen "människor som menstruerar" i stället för "kvinnor". Ilskan fick ytterligare bränsle när hon utvecklade sina åsikter om biologiskt kön i ett långt blogginlägg.

Kritik från ”Sex and the city”-stjärnan

”Sex and the city”-stjärnan, numera politikern, Cynthia Nixon gick nyligen ut i The Independent och kritiserade JK Rowling för de tidigare uttalandena om könsidentitet som tagit familjen extra hårt då 23-åriga sonen Samuel Mozes är transperson.

– Det var verkligen sårande för honom eftersom så stor del av hans barndom är sammantvinnad med Harry Potter. Vi är en Harry Potter-familj. Böckerna verkar handla om att hylla personer som sticker ut så att hon väljer ut den här gruppen av människor som solklart bryter mot normen och på sätt och vis förnekar deras existens… det är verkligen förvånande. Jag vet att hon menar att stå upp för feminism men jag fattar inte detta, säger hon till tidningen.

Rowling har försvarat sitt ställningstagande i en essä och utvecklat en oro kring den ”stora explosion” av unga kvinnor som vill genomgå könstransition och ”det ökande antal” som sedan ångrar sig, samt insinuerat att trans är ett val som hon själv möjligen ”förförts till att göra” om hon var 30 år yngre för att ”fly” att vara kvinna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa solglasögon och badkläder hos Åhléns - här är årets trender.

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

J.K. Rowling

LÄS VIDARE

Gillian Anderson: Såg branschen från sin sämsta sida

ÄMNEN I ARTIKELN

J.K. Rowling

Transfrågor

Robert Galbraith