Bianca Ingrosso

Bianca Ingrosso om fejkporren: Sinnessjukt

Av: 

TT

Bianca Ingrosso är en av flera kända svenska kvinnor som blivit utsatt för att hennes ansikte används i deepfake-porr. Arkivbild.
Bianca Ingrosso är en av flera kända svenska kvinnor som blivit utsatt för att hennes ansikte används i deepfake-porr. Arkivbild.

NÖJE

Fejkade porrfilmer med vad som ser ut som Bianca Ingrosso sprids på nätet.

Klippet är gjort med så kallad deepfake-teknik.

– Jag har nog ingen bra kommentar mer än att det är ju sinnessjukt, säger Bianca Ingrosso.

Bianca Ingrosso gör tummen upp och sätter sig ner i en soffa med "Talang"-skylten synlig i bakgrunden. Ett par sekunder senare har hon sex framför kameran. Videon finns tillgänglig på nätet.

Men det är inte Bianca Ingrosso. Det ser bara ut som det. Videon är fabricerad, fejkad, datagjord. Ett redan existerande porrklipp har ändrats för att få det att framstå som om kvinnan i videon är Bianca Ingrosso.

– Jag visste inte att det här existerade, säger Bianca Ingrosso till TT.

– Det är hemskt om det drabbar människor som inte kan försvara sig.

"Tyvärr vana"

Tekniken som gör att en kändis, eller en nära bekants, ansikte går att klistra på filmklipp blir allt mer trovärdig och lättillgänglig. Ögon, mun och uttryck – allt följer det underliggande klippet och det egentliga ansiktet likt en påklistrad mask. Deepfake-tekniken går att använda till att få valfri person att mima en låt, vara med i berömda filmscener, eller att få det att framstå som om man spelat in porr.

Ingrosso säger att det tyvärr inte är första gången något liknande händer henne.

– Varje dag. Det är tyvärr vana. Tyvärr är jag nog en av de tjejer som blir drabbade av det här ganska regelbundet.

Hon är inte ensam. Nyligen startades ett upprop i Storbritannien där kvinnor samlats under #myimagemychoice där de redogör för kränkningar de utsatts för online. Vissa har fått privat inspelade filmer uppladdade på nätet utan sitt medgivande, andra har fått se sitt ansikte röra på sig som om de vore med i porr.

Hittills har drygt 45 000 underskrifter kommit in för att ändra brittisk lag och stärka skyddet för den som får bilder på sig spridda online utan sitt medgivande.

Inte prövat

Ängla Eklund är jurist och ordförande för Institutet för juridik och internet, hon säger att det i Sverige finns flera lagar som skulle kunna vara aktuella när det kommer till deepfake-porr. Däremot är det inte helt klarlagt vad som räknas som identifierande och potentiellt integritetskränkande i sammanhanget.

– Det är inte helt utrett och det är inte prövat, säger Eklund och fortsätter:

– Det skulle förmodligen komma att hamna under olaga integritetsintrång, den så kallade hämndporrlagen.

För den som drabbats av den här typen av övergrepp är det dock inte alltid så lätt som att säga "det där är inte jag, jag har inte gett mitt samtycke, ta bort det".

– Att ta bort är en helt annan femma. Du kan dömas för exempelvis förtal men att ta bort materialet, det är en jättekomplicerad fråga, säger Eklund, och poängterar att det i sociala medier-sammanhang ofta är plattformarnas egna regler som gör att material tas bort.

"Tråkigt och hemskt"

Bianca Ingrosso säger att deepfake-porren inte kommer som någon chock för henne, att hon är luttrad, att hon har varit med om det mesta vid det här laget och att hon försöker att inte låta det komma åt henne.

– Jag har samtidigt ett väldigt stort konto, så går jag ut och säger att det här inte är jag så når det ut till väldigt många. Men det är tråkigt och hemskt om det är människor som inte är så offentliga, att de inte kan bevisa och nå ut med att det inte är dom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Benjamin Ingrosso talar ut om hatet mot systern

ÄMNEN I ARTIKELN

Bianca Ingrosso

deepfake

Sverige