Publicerad:
Uppdaterad:

Nyqvists änka: ”Han förstod inte att han skulle dö”

Berättar om sorgen inför kvällens minnesceremoni

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Ikväll delar Michael Nyqvists stiftelse ut sina pris för första gången.

Inför ceremonin, på skådespelarens födelsedag, berättar nu hans änka om hans sista tid.

– Han var inte sjuk så länge och förstod inte att han skulle dö, säger Catharina Nyqvist Ehrnrooth till Expressen.

I dag skulle Michael Nyqvist ha fyllt 58, men i juni förra året dog han i lungcancer.

Hans närmsta familj har bestämt sig för att använda den folkkära skådespelarens födelsedag för att dela ut priser från minnesstiftelsen som inrättats i hans namn efter hans död.

– Tanken är att det ska vara ett födelsedagsfirande och inte så högtidligt, utan mer familjärt. Priset kommer alltid att delas ut på Mickes födelsedag, vi vill att det ska vara som ett kalas snarare än en minneshögtid, säger hans änka Catharina Nyqvist Ehrnrooth till Expressen.

1 av 2
Micheal Nyqvist och Catharina Nyqvist Ehrnrooth.

”Ett tungt år”

Priserna, ett till en organisation eller grupp och ett till en skådespelare, kommer att delas ut på den anrika teatern Confidencen.

I sorgen efter Nyqvists tragiska bortgång har Catharina Nyqvist Ehrnrooth engagerat sig i stiftelsens arbete.

– Det har varit ett tungt år, men kommer att bli lättare när tiden går. Det känns jättevackert. Det finns så mycket positivt. Jag är stolt och glad att vi fick ihop det här, säger hon till tidningen.

Michael Nyqvist hade stora framgångar i Sverige med filmsuccéer som ”Så som i himmelen” och ”Millenium”-trilogin. Han hade också fått ett internationellt genombrott med storfilmer som ”Mission: Impossible – Ghost protocol”.

”Sorgen är otänkbart svår”

Han arbetade in i det sista och så sent som i oktober kom filmen ”Hunter killer” där han bland annat spelade mot Gerard Butler.

– Micke var mitt i livet och hade tusen projekt. Han hade drömmar om att regissera och undervisa. Men han hann inte. Han var inte sjuk så länge och förstod inte att han skulle dö. Det blev abrupt och det drabbade väldigt många som stod honom nära. Sorgen är otänkbart svår och den delar jag med min familj och vänner. Sorg tar oerhört lång tid och har så många faser, säger Catharina Nyqvist Ehrnrooth till Expressen.

Saknar du också Michael Nyqvist - hylla Micke här

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN