Mejla

Jenny Seth

Två ska man vara – nu tar tjejduon över

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Uttrycken ”ensam är stark ”och ”själv är bäste dräng” är det nog bara Oskar Linnros och Daniel Adams-Ray som skriver under på just nu. För varför vara solo om man kan vara en duo?

Siegfried & Roy, French and Saunders, Piff och Puff, Cheech & Chong, Viktor & Rolf, Mia och Klara, Batman och Robin, Thelma & Louise, Helan och Halvan – populärkulturhistorien är full av duos.

Jag älskar duon som konstellation. Att vara två. Att vara partners, kumpaner, tvillingsjälar, bästisar. Att ha någon vid sin sida som man kan ta sig an världen tillsammans med. Ler och långhalm och allt det där.

Även om tvåsamheten kanske inte är världens mest moderna relationsform så finns det något väldigt sympatiskt över den. Särskilt med par som inte nödvändigtvis är kärlekspar.

Inte så konstigt att några av världens bästa musikakter har existerat i form av en duo. Simon & Garfunkel, Pet Shop Boys, UGK, KLF, Gang Starr, Daft Punk och Outkast är några. The Knife, Fre, jj, Ison & Fille, Embassy, Addis Black Widow, The Tough Alliance och Mohammed Ali är några grymma svenska exempel.

Man kan se fenomenet genom gamla kinesiska filosofiglasögon och påstå att en duo är en balansakt där två motsatser kompletterar varandra. På gott och ont består en duo av två sammanbundna delar som på ett sätt bara existerar i förhållande till varandra. Precis som med yin och yang är det omöjligt att tala om Chris Lowe utan att nämna Neil Tennant.

Som på många andra områden har män varit överrepresenterade i duo-världen. Det vimlar av musikmakande producent- och dj-duos bestående av killar medan tjejduon hittills har varit mycket ovanligare. Men nu börjar det hända grejer.

Tre av 2011:s hetaste svenska akter är nämligen par i damer:

Ljuvliga popduon Icona Pop har redan lyckats få in sin låt ”Manners” på en Kitsuné-samling och bokats att uppträda och dj:a i England i vår och på sommarens festivaler.

Stenhårda Kakan & Julia gör musikvideos i The Lonely Island-stil för SVT:s webb och representerar en humor som aldrig tidigare skådats i Sverige.

Oskiljaktiga dj-, producent-, blogg-, klubbfixar- och tv-stjärneduon Rebecca & Fiona har gjort en av årets bästa låtar och kommer ta över världen med sin debutplatta.

Länge leve duon!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN