”Allt för Sverige”-deltagaren kämpar mot cancer

Av: Jakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:

En av årets deltagare i ”Allt för Sverige” kämpar inte bara för att finna sina svenska rötter.

Kurt Carlson går även en kamp mot cancern.

– Det här äventyret är väldigt mycket för min son, säger han.

1 av 2 | Foto: Stina Stjernkvist /SVT
Kurt Carlson.

På söndagen är det premiär för den sjunde säsongen av ”Allt för Sverige”, där tio amerikaner får chans att söka sitt svenska arv.

Som tidigare säsonger bjuds det på mycket känslor. Men för en av årets deltagare är resan extra speciell.

Den 60-årige glasblåsaren Kurt Carlson från Naples, New York, kämpade inte bara för att få träffa sin släkt under inspelningen. För ett par år sedan drabbades han av lymfkörtelcancer.

— Jag är 60 år nu, fyller 61 år snart. Jag vet inte hur länge jag kommer vara här. Men min son har bara börjat sin resa. Det här är väldigt mycket för honom, säger han i programmet.

Genomgått cellgiftsbehandling

Kurt Carlson drabbades av cancer redan 2008. Då genomgick han cellgiftsbehandling och blev frisk. Men så för två år sedan kom den tillbaka.

– När man får cancer och du förstår att du är dödlig omvärderar du ditt liv, du stannar upp och doftar på rosorna. För mig var det här en chans att hitta mina rötter, tänk dig vilken fantastisk gåva att få ge till sin son, säger han till Nöjesbladet.

När cancern kom tillbaka fick Kurt Carlson, som en av sex personer i USA, möjlighet att vara testperson för en helt ny medicin. Med medicinen har man lyckats stabilisera sjukdomen.

Enligt honom kan ha bara ta medicinen till och med nästa år. Vad som händer därefter är oklart.

– Jag är inte frisk från cancern, men så länge tumören inte växer och jag kan fortsätta blåsa glas är jag nöjd, säger han.

Älskar Sverige

Kurt Carlsons sjukdom ska inte ha påverkat inspelningen, mer än att han i början kände sig lite trött. Han beskriver sommaren i Sverige som ”en ögonöppnare”.

– Många saker i Sverige är så mycket mer avancerade än här i USA. Och jag älskar den svenska estetiken. Det var en fantastisk upplevelse. Folk kan vara reserverade men när du kommer förbi det är de extremt hjälpsamma och vänliga, säger han och lyfter särskilt fram två saker han älskar med sina förfäders land.

– Leverpastej och kaviar. Jag älskar exotisk mat.

”Allt för Sverige” sänds på söndagar på SVT klockan 20:00.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN