Anne Hathaway ber om ursäkt efter kritiken mot filmrollen

Stjärnan: ”Nu när jag vet bättre lovar jag att bli bättre”

Av: Natalie Demirian

Publicerad:
Anne Hathaway i ”The witches”.
Foto: Daniel Smith / TT NYHETSBYRÅN
Anne Hathaway i ”The witches”.

NÖJE

Anne Hathaways rollfigur som häxa i ”The witches” har mötts av starka reaktioner.

Nu ber hon om ursäkt till alla som har tagit illa vid sig.

”Jag ber särskilt mycket om ursäkt till barn med dysmeli”, skriver hon på Instagram.

I en ny filmversion av Roald Dahls bok ”The witches”, regisserad av Robert Zemeckis, spelar Oscarsvinnaren Anne Hathaway, 37, häxornas ledare.

Häxorna i filmen har bland annat händer som saknar flera fingrar.

Nu ber både Anne Hathaway och filmbolaget Warner Bros. om ursäkt efter att ha mötts av stark kritik från de med dysmeli*.

Kritikerna tycker att det är skadligt för de som är drabbade av dysmeli att kopplas ihop med de ondskefulla rollfigurerna.

Paralympier kritiserar

Bland kritikerna finns paralympierna Claire Cashmore och Amy Marren, skriver People.

”Jag är rädd för att barn kommer att titta på den här filmen, omedvetna om att den verkligen överdriver originalet från Roald Dahls, och att dysmeli kommer att börja bli något att vara rädd för”, skriver Amy Warren på Twitter.

I Dahls bok och i originalfilmen från 1990, där Anjelica Huston spelar huvudrollen, har häxorna fem fingrar på handen, och långa klor.

”Jag är ledsen”

Warner Bros. säger i ett uttalande att de är djupt ledsna och ber om ursäkt till alla som har tagit illa vid sig. Anne Hathaway har kommenterat kritiken på Instagram.

Hon inleder inlägget med att skriva att hon nyligen fått veta att många med dysmeli har tagit illa vid sig av rollfiguren.

”Som någon som verkligen tror på inkludering och som verkligen avskyr elakheter så är jag skyldig er alla en ursäkt för smärtan det här har orsakat. Jag är ledsen.”

Foto: HBO
Anne Hathaway i ”The witches” .

Hon skriver vidare:

”Jag kopplade inte ihop dysmeli med rollfiguren när jag såg hur rollen skulle se ut. Om jag hade gjort det lovar jag er att det här aldrig hade hänt.”

Särskilt vill hon be om ursäkt till barn med dysmeli.

”Nu när jag vet bättre lovar jag att bli bättre.”

*Dysmeli innebär att en mindre eller större del av armen, handen, benet eller foten saknas eller ser annorlunda ut sedan födseln (1177 Vårdguiden).

Publicerad:

LÄS VIDARE