Thåström om relationen till pappan: ”Kände inte honom”

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Ebba Grön-legendaren Joakim Thåström kände nästan inte sin pappa.

I SVT-dokumentären ”Eran – punk i tre delar” berättar han om uppväxten i Rågsved och om punkens frammarsch i Sverige.

– Jag hade otroligt lite kontakt med min far överhuvud taget, säger han i dokumentären.

1 av 4 | Foto: SVT, skärmdump
Joakim Thåström i SVT-dokumentären ”Eran – punk i tre delar”

Joakim Thåström, 60, har gjort sig ett namn som frontman i banden Ebba Grön, Imperiet, och Peace, Love and Pitbulls samt för sin kritikerrosade solokarriär.

I dokumentärserien ”Eran – punk i tre delar” berättar han om Ebba Gröns stora framgångar som ett av de mest ikoniska punkbanden i Sverige. Han beskriver även sin uppväxt i Stockholmsförorten Högdalen.

– I varje större förort fanns det ett ställe där alla dealarna hängde och folk träffades. Det hette Högdalsbryggan i Högdalen och så fanns det Slänten i Rågsved och det fanns i Blackeberg och Farsta. Jag bodde så att jag hade utsikt över alla de där människorna, säger Joakim Thåström i dokumentären.

”Jag var en förvirrad förortsgrabb”

I dokumentären beskrivs även hur de unga punkarnas vardag ofta kantades av droger och hur de gjorde revolt mot samhället.

– Jag var en förvirrad förortsgrabb skulle man kunna säga. Jag kände mig ganska hopplös. Jag visste inte vad jag skulle göra och kände "jag kommer aldrig komma ur det här". Jag var nog tämligen desillusionerad, säger Joakim Thåström.

Pappan var frånvarande.

– Jag hade otroligt lite kontakt med min far överhuvud taget. Jag hade nästan aldrig ett samtal med honom i hela mitt liv. Alltså jag kände inte honom egentligen.

Freddie Wadlings sista intervju

I "Eran - punk i tre delar" visas också den sista intervjun med Freddie Wadling. Han gick bort i juni 2016.

– Man behövde inte kunna spela speciellt bra om man säger så. Eller sjunga speciellt bra. Huvudsaken var att man gjorde någonting och det passade mig utmärkt, säger han om punken.

Första delen av ”Eran – punk i tre delar” sändes klockan 21.00 på SVT1.

Publicerad: