Moa Gammels ufointresse kan ge Netflix-uppdrag

Nya säsong av P3:s ”Ufopodden” har fått henne att skriva en pilot till streamingjätten

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Lasse Allard
Moa Gammel.

NÖJE

Moa Gammel gör en ny säsong av ”Ufopodden” i P3.

Djupdykningarna i mötena med det okända har väckt ett nytt intresse hos Moa Gammel – som kan leda till uppdrag för en amerikansk streamingjätte.

– Det har fått mig att börja skriva på en sci-fi-pilot för Netflix, säger hon.

Moa Gammel spelar in en andra säsong av ”Ufopodden” på Sveriges Radio P3.

– Jag tror till och med att det blir en tredje säsong. Den har blivit så väl mottagen också av lyssnare som vi inte hade räknat med, som kvinnor i 50-årsåldern i en genre som brukar vara mansdominerad, säger hon.

– Jag var inte så intresserad av sci-fi förrän jag började göra ”Ufopodden”, det har vuxit fram. Världens största ufoarkiv finns i Sverige, i Norrköping. Det är nog inte många som vet, men bara det är väldigt spännande.

Skriver pilot för Netflix

Och nu har intresset för de oidentifierade flygande föremålen tagit henne så långt att hon till och med jobbar på en pilot till streamingtjänsten Netflix.

Det berättar Moa Gammel när Nöjesbladet frågar henne om hon efter den första säsongen av succépodden blivit mer av en ufofantast eller en ufoskeptiker.

– Jag är en ufoagnostiker. De här mysterierna, fenomenen där man inte lyckats hitta några naturliga förklaringar är extremt fascinerande. Jag är inte mer eller mindre övertygad, men det har fått mig att börja skriva på en sci-fi-pilot för Netflix tillsammans med Inger Scharis där vi har använt oss av ufoarkivet i Norrköping.

Vad spännande, när får vi se det här?

– Det är många långa steg fram till att det kanske skulle kunna bli något, men vi har presenterat en bibel för Netflix med alla karaktärer och pitchat idén. De var tillräckligt intresserade för att vi i alla fall ska skriva ett pilotavsnitt till dem. Där är vi nu.

Men först har hon nya säsongen av ”Ufopodden” att se fram emot. Den produceras i åtta avsnitt och har premiär på P3 tisdag 3 juli.

– Det är drama, men som bygger på dokumentära handlingar. Vi har letat efter fall där det finns saker som inte gått att förklara, där mystiken finns kvar. Helst fall där det funnits jättemånga vittnen, eller kanske hemligstämplade militära rapporter.

Skulle bli livrädd vid ufomöte

Till sin hjälp har hon massor av kända svenskar som iscensätter händelserna.

Adam Lundgren, Lisa Ekdahl, Adam Pålsson, Nour El Refai, Molly Nutley, Jakob Eklund, Nicole Falciani, William Spetz och Clas Svahn är några som dyker upp i avsnitten.

Hur tror du att du själv skulle reagera om du mötte ett ufo, eller fick så kallad närkontakt?

– Jag led av nattskräck när jag var yngre. Det innebär att man hör och ser saker som man tror är verkligt, håren ställer sig upp och man får rysningar över hela kroppen, lite så som beskrivs vid ufomöten. Jag kunde se personer som stod vid min säng. Jag blev fullständigt livrädd och kunde knappt andas. Därför har jag svårt att tro att jag skulle förhålla mig rationell om jag mötte ett ufo, jag skulle nog bli livrädd och springa iväg. Ett väldigt dåligt vittne, säger Moa Gammel och skrattar.

Publicerad:

LÄS VIDARE