Härenstam till SVT: ”Brasses kropp fick knappt kallna”

Publicerad 2015-05-19

Vännen sårad av SVT:s tablå

Radarparet Magnus och Brasse upplöstes för gott 2014.

I nya självbiografin luftar Härenstam vännens död – och SVT:s hantering av den.

– Brasses kropp fick knappt ens kallna, förrän han smädades, citerar Expressen.

Om en dryg vecka landar skådespelaren och komikern Magnus Härenstams memoarer i bokhyllorna. ”Morsning och goodbye” heter boken som 73-åringen summerar sitt liv i, med hjälp av Petter Karlsson.

Jobbet har alltid varit en central del i Härenstams liv, och länge hette hans andra hälft i showbiz Lars Erik ”Brasse” Brännström.

Duon syntes bland annat i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, flera krogshower och i Lasse Hallström-filmer som ”En kille och en tjej”.

Brasse en familjemedlem

Men i slutet av augusti förra året gav Brännströms 69-åriga hjärta upp. Magnus Härenstams självbiografi, som han redan arbetade på, kom naturligtvis att färgas av vännens död.

Han beskriver Brasses bortgång som förlusten av en familjemedlem och riktar skarp kritik mot Sveriges Televisions sätt att hantera dödsfallet.

”Han smädades”

Det framgår i ett utdrag ur ”Morsning och goodbye”, som Expressen publicerar i dag:

”Brasses kropp fick knappt ens kallna, förrän han smädades. Veckan efter hans död visade SVT hans sista film ”Hot nasty teen”, där han spelade en hallick till en femtonårig tjej”, skriver Härenstam.

Brev till Hamilton

Kollegan blev så upprörd att han skickade ett personligt brev till SVT:s dåvarande vd Eva Hamilton.

Enligt Expressen skrev Härenstam att han inte hade något emot filmen. Han tycker att den är relativt välgjord, fast den har lite tunn story, och att Brasses insats var riktigt bra.

”Sårade mig djupt”

Men att den visades på tv gjorde honom ännu ledsnare i sorgen.

”SVT:s beslut sårade mig djupt i själen (...) Det var tajmingen det handlade om. Att sända den bara några dagar efter Brasses död kändes så spekulativt, så fruktansvärt onödigt” skrev Magnus Härenstam i brevet.

I självbiografin berättar Magnus Härenstam även om hustruns bortgång, otroheten på 80-talet och cancern som han behandlas för i dag.