Utreder presschefen - kan själv förlora mångmiljonkontrakt

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Eurovisions eventchef Sietse Bakker kan förlora miljoner om hans utredning finner kollegan Jarmo Siim skyldig

1 av 3
När Eurovisions presschef Jarmo Siim konfronterades i maj förnekade han inte uppgifterna att han ska ha uppmuntrat en jornalist att smutskasta Måns Zelmerlöw.

Han utreder anklagelserna mot Eurovisions presschef.

Men Sietse Bakker riskerar själv att förlora sitt mångmiljonkontrakt med EBU om presschefen är skyldig.

– Man kan ifrågasätta vems intressen han företräder, säger Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor.

CLICK HERE FOR ENGLISH VERSION

Nöjesbladet har kunnat visa att Eurovision-presschefen Jarmo Siims Facebook-konto använts för att skicka olämpliga meddelanden till en journalist. Nöjesbladet har även kunnat påvisa att sannolikheten att någon annan skickat meddelandet från Siims konto är minimal.

Bakker fick hand om utredningen

När Nöjesbladet först publicerade uppgifterna om Jarmo Siims Facebook-meddelande, dagarna före Eurovision-finalen i Wien i maj, överlät Eurovision-chefen Jon Ola Sand ansvaret för granskningen på Eurovisions eventchef Sietse Bakker. Detta trots att Bakker riskerar att förlora mångmiljonkontrakt med EBU om han kommer till slutsatsen att Siim agerat olämpligt.

”Sietse Bakker är ansvarig för kommunikationen å ESC:s vägnar och har fullt mandat till att uttala sig å projektets vägnar. Han är också Jarmo Siims närmsta chef och därför den som bäst och mest korrekt kan uttala sig om detta” har Jon Ola Sand skrivit i ett mejl till Nöjesbladet förra veckan.

Sietse Bakker driver PR-företaget Wow Works som EBU anlitar för diverse konsulttjänster.

Nöjesbladet har tagit del av tv-unionens kontrakt med Bakkers bolag.

Kontrakt värda 4 miljoner

I det ena anlitas Sietse Bakker som eventchef för Eurovision song contest, för 1,2 miljoner kronor plus moms varje år. Antalet timmar Bakker förväntas lägga ner på detta arbete motsvarar en trekvarts-tjänst.

I det andra anlitas Wow Works för att hantera websajten Eurovision.tv och annat som ingår i begreppet nya medier samt kommunikationsfrågor rörande Eurovision song contest. Detta kontrakt är värt motsvarande 3,2 miljoner kronor plus moms per år. Det fördelas på arbetstimmar motsvarande 1,75 tjänster, där en heltid läggs på projektledning i form av Jarmo Simms tjänst som presschef för Eurovision song contest och chefredaktör för Eurovision.tv och en trekvartstjänst sysselsätter en webmaster med utveckling och design av de nya medier-kanaler som Eurovision song contest nyttjar sig av.

Men i båda kontrakten finns samma klausul inskriven: ”Företaget (Wow Works) får inte göra något som är skadligt eller till men för EBU:s rykte, dess medlemmar eller namnet Eurovision”.

–  Man kan ifrågasätta den här personens objektivitet och vems intressen han företräder, säger Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor.

Hon fortsätter:

– Det mer naturliga valet hade varit att man låtit en oberoende konsult titta på det här. För utifrån sett kan det annars se ut som att man försöker skydda sina egna intressen och därför inte blir objektiv i sina bedömningar. Och i ett fall som EBU där det finns många medlemstv-bolag så finns ju alltid risken att någon av medlemmarna ifrågasätter hur objektiv den som sköter utredningen är.

Nöjesbladet har upprepade gånger sökt Eurovision-chefen Jon Ola Sand.

Detta är Eurovisiontopparna

European broadcasting union, den europeiska radio- och tv-unionen är världens största sammanslutning för nationella tv- och radiobolag som är Eurovision song contests huvudarrangör.

Här är Eurovision-cheferna:

Jon Ola Sand.
Jon Ola Sand.

Jon Ola Sand

Officiell titel: Executive supervisor of the Eurovision song contest

Anställd av EBU som högsta chef för Eurovision song contest. Syns i rutan i varje sändning som den som bekräftar att röstningen gått rätt till.

Foto: Filip Meneses
Eurovisions presschef Jarmo Siim.

Jarmo Siim

Officiell titel: Communications coordinator och editor-in-chief för Eurovision.tv

Ansvarig från EBU:s sida för pressfrågor och kommunikation kring Eurovision song contest och dessutom chefredaktör för tävlingens officiella sajt Eurovision.tv

Jarmo är anlitad av EBU via PR- och eventbyrån Wow Works som Sietse Bakker är vd för.

Sietse Bakker.

Sietse Bakker

Officiell titel: Event supervisor of the Eurovision song contest

Drev ursprungligen fansajten ESCtoday.com innan han började arbeta för Eurovision song contest 2006. Sedan 2011 är han tävlingens eventchef med huvudansvar för alla arrangemang runt omkring själva tv-sändningen. Han driver också PR- och eventbyrån Wow Works som EBU kontrakterat för diverse olika uppdrag under Eurovision. Det är via Wow Works som Jarmo Siim är anställd för att ta hand om pressfrågor och kommunikation kring Eurovision song contest.

Publicerad: