Blev utsatt för sexövergrepp

Uppdaterad 2018-08-15 | Publicerad 2010-12-18

Koljonens avslöjande har fått 100-tals att våga berätta

I går såg över två miljoner svenskar henne i ”På spåret”.

Nu avslöjar Johanna Koljonen att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp.

Hennes bekännelse har fått hundratals att berätta att de drabbats av samma sak.

Just nu sprids tusentals bekännelser om sexuella övergrepp på mikrobloggen Twitter.

Allt började i tisdags när ”På spåret”-aktuella författaren Johanna Koljonen, 32, valde att skriva ett inlägg om ett egenupplevt sexuellt övergrepp i gråzonen.

– Det slog mig plötsligt att jag har varit med om en sådan situation för ungefär tio år sedan. Jag hade sett det som dåligt sex med en taskig snubbe, säger hon i Studio Ett.

Johanna Koljonen hade en äldre kille hemma hos sig på dejt.

– Vi hade haft sex och det var fantastiskt. Följande morgon vaknade jag av att han hade sex med mig. Det är ju i lagens mening ett övergrepp. Det var jag egentligen helt med på och jag skulle inte ha anmält honom för den sakens skull. Däremot hade han bestämt under natten att den överenskommelsen vi hade att vi skulle använda kondom, tydligen inte gällde längre, säger hon i Studio Ett.

”Händer hela tiden”

Johanna Koljonens följare på Twitter rekommenderade hennes inlägg. En lavin av hundratals människor som började berätta om sina egna erfarenheter utlöstes.

– Det här är så vardagligt. Sådant händer hela tiden. Jag tror jag råkade sätta fingret på ett mellanrum. Vi pratar väldigt lite om de oviktiga situationerna där man ändrar sig, säger hon i Studio Ett.

Nu samlas de tusentals berättelserna om sexuella övergrepp i gråzonen på en nyuppsatt sajt.

”Säga nej”

– Idén är att dela med sig av sina erfarenheter i stället för att ordna ett upprop där man bara uppmanar folk att prata om det. På så vis bryter man en vall där det inte längre blir lika pinsamt att prata om det och människor verkar ha ett enormt behov av att berätta, säger hon till dn.se.

Johanna Koljonen hoppas att initiativet ska leda till att människor vågar prata om det som är skambelagt.

– Samtalskulturen har i alla fall har blivit lite bättre än förra veckan. Åtminstone för egen del kan jag säga att jag kommer att bli bättre på att säga nej och stopp, säger hon i dn.se.

Nöjesbladet har förgäves sökt Johanna Koljonen för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln