Publicerad:
Uppdaterad:

Stjärnan pekas ut som rasist – för sina skor

Tvingas dra tillbaka kollektionen

Av: Cornelis Rikken

Publicerad:
Uppdaterad:

Stjärnan anklagas för att sprida rasistiska nidbilder – med sina skor.

Nu väljer Katy Perrys klädmärke att dra tillbaka den uppmärksammade kollektionen.

– Det var aldrig vår avsikt att skada någon, säger en presstalesperson till Hollywood Reporter.

Katy Perry, 34, har hamnat i blåsväder.

Ett par skor från sångerskans klädkollektion ”Katy Perry Collections” skapar starka reaktioner då många menar att designen påminner om ett så kallat ”blackface”, en typ av teatersminkning vars syfte är att porträttera svarta människor på ett stereotypiskt sätt.

Skorna, som är designade som ett ansikte med stora röda läppar, lanserades ursprungligen i nio olika färger och tillhör en kollektion som släpptes redan förra sommaren, men det är först nu som de har väckt uppmärksamhet.

”Var aldrig vår avsikt att skada någon”

Och reaktionerna på Twitter har inte låtit vänta på sig. En användare skriver bland annat att ”ignorans aldrig kan vara mode”, en annan uppmanar till att bojkotta sångerskans musik.

Katy Pery.
Foto: Jordan Strauss / TT
Katy Pery.

I samband med kritikerstormen har flera stora amerikanska kedjor som Dillard’s och Wallmart även valt att ta bort skorna från sitt sortiment, rapporterat Hollywood reporter.

En talesperson för ”Katy Perry Collections” säger i en kommentar till tidningen att designen är tänkt som en blinkning till modern konst och att de aldrig har haft som avsikt att efterlikna blackface.

– Vi blev ledsna när vi uppmärksammades om att de jämfördes med smärtsamma bilder som för tankarna till blackface. Det var aldrig vår avsikt att skada någon.

Talespersonen meddelar samtidigt att de valt att plocka bort skorna från kollektionen.

Katy Perry-skorna.

Inte första klädmärket som rasistanklagas

”Katy Perry Collections” är inte det första klädmärket som anklagas för att reproducera blackface.

Senast förra veckan hamnade Gucci i blåsväder efter att ha lanserat en svart polotröja med samma karikatyriska drag som syns på Katy Perrys skor.

Sent förra året var det i stället Prada som skapade en kritikerstorm med sina nyckelringar, även dessa med tydliga likheter med den rasistiska nidbilden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN