Därför vill Jack Nicholson alltmer sällan lämna sitt hem

Magnus Sundholm om hur ett romansrykte kan uppstå

Jack Nicholson.

HOLLYWOOD. Jag brukade rycka på axlarna åt kändisgnäll.

Överbetalda divor, liksom.

En berättelse från en av Jack Nicholsons tjejkompisar får mig att tänka om.

Helen och stjärnan jobbade ihop under hans glansdagar.

Då stod dörrarna öppna för mannen med filmvärldens mest kända leende.

Mycket av det rykte som omgav honom hade han säkerligen förtjänat. Men han var långt ifrån ansvarig för allt han hängdes ut för.

Som den gången Helen och hennes pojkvän gick på middag med ”The shining”-skådisen i Los Angeles.

Kvar i hemmet uppe på Mulholland Drive var Nicholsons dåvarande flickvän. Hon ville inte lämna parets nyfödda bebis.

Trion gjorde sig en helkväll, körde på med drinkar efter maten. Klockan var sen när de till slut lämnade restaurangen i West Hollywood.

Det var som om de togs på bar gärning

Helen hade höga klackar. På väg nerför den breda trappan stöttades hon av båda männen. Nicholson höll ena armen runt hennes midja.

För kändisfotografen som hängde i skuggorna utanför entrén var det rena straffsparken.

Blixten frös deras rörelser och fångade miner som visade på fullständig överraskning. Det var som om de togs på bar gärning.

Jack Nicholson i ”Gökboet”.

Bara dagar senare publicerades bilden i veckotidningen Star.

På den var Helens pojkvän bortklippt. Läsarna såg Nicholson hålla armen om en ung kvinna.

I texten hette det att de ätit middag på tu man hand, att stämningen varit romantisk och en källa berättade att de flera gånger under kvällens lopp hånglat med varandra.

För Nicholson var det aldrig lätt att ha kvinnliga bekanta

Nicholson var luttrad. Sån var hans verklighet. Det var det inte för hans sambo med bebisen. Hon blev rasande. Det blev också Helens pojkvän. Sannolikt spelade det in att hans polare ringde och undrade när han skulle dumpa sin otrogna tjej.

Däcken skrek när han bromsade in utanför Stars kontor i Los Angeles.

Fotografen höll avvärjande upp händerna vid utskällningen. Om det var rädsla eller ånger är inte klarlagt men pojkvännen fick i varje fall med sig negativen hem (det var på den tiden det plåtades med film).

Efteråt hjälpte Helen och pojkvännen Nicholson att lappa ihop förhållandet. 

Det gick bra den gången.

Men för Nicholson var det aldrig lätt att ha kvinnliga bekanta. Så fort han syntes med någon uppstod rapporter om kärleksaffärer.

Såklart inte världens största problem.

Men ändå synd om den som drabbas.

Och det går inte att låta bli att känna för huvudpersonen när Helen berättar att det just är såna händelser som gjort att Nicholson alltmer sällan vill lämna sitt hem.

Sjunde delen i ”Mission: Impossible” med Tom Cruise blir en av världens genom tiderna dyraste filmer. Här en bild från ”Mission: Impossible – Fallout”.

Veckans:

  • Avslut: Nöjesmagasinet Entertainment Weeklys printupplaga läggs ner. På 1990-talet var den ett av de ledande magasinen i USA och tidningens omslag var hett eftertraktade för de stjärnor som hade något att lansera. Nu blir den en enbart nätbaserad produkt.
  • Dyraste: Covid-vågen har gjort den sjunde delen i ”Mission: Impossible” med Tom Cruise till en av världens genom tiderna dyraste filmer. Virusvågen ledde till sju start och stopp-datum för inspelningen och slutnotan rapporteras ha hamnat på 2,7 miljarder kronor.
  • Lönelyft: Den senaste Spiderman-skådespelerskan, Zendaya, också känd för tv-serien ”Euphoria”, klättrar i Hollywoods inkomstlista. För kommande tennisdramat ”Challengers” uppges 25-åringen kamma hem mellan elva och 13 miljoner dollar, motsvarande mer än 100 miljoner kronor.
  • Sågning: Gal Gadot kan inte agera utan ett magiskt lasso. Jag vet inte vem som är träigare här, hon eller båten”, skriver New York Post om Kenneth Branaghs nyinspelning av Agatha Christie-klassikern ”Döden på Nilen”.
  • Restriktioner: Den 15 februari dras masktvånget i Kalifornien tillbaka. Men Los Angeles utgör undantaget. Allt styrs av antal smittade och politikerna tror inte att vi kommer ner i acceptabla nivåer förrän långt fram i april.
  • Skifte: Förra året flyttade Tesla högkvarteret från Kalifornien till Texas. Nu är så många företag på väg att göra samma sak att politiker i Kalifornien varnar för att det hotar Silicon valleys ställning som IT-ledande region.