Mejla

Magnus Sundholm

Dags att revolutionera Oscarsgalan

NÖJE

HOLLYWOOD

Oscarsgalan är över.

Lagd till handlingarna.

Revolutionen kan börja.

Det är möjligt att det inte framgått hemma. Men årets Oscarsgala – den 92:a i akademins anrika historia – var en gigantisk flopp.

Ja, inte som när 2017 när man utropade fel vinnare och det rådde total förvirring, förstås. Men tittarmässigt har siffrorna aldrig varit sämre.

20 procent, motsvarande sex miljoner amerikaner, skippade i år det som kallats VM i film och ägnade sig åt något helt annat än att följa festligheterna från Dolby Theatre i Hollywood.

Raset anses i branschen än värre eftersom det var inom den för annonsörerna viktigaste åldersgruppen 18-49 som tappet var störst.

På akademins kontor kan inte det så kallade uppsamlingsmötet vara någon rolig historia.

Alla vet vad som måste göras för att stoppa raset, men inte hur metoderna ska införas.

Oscarsakademins medlemmar är nämligen som folk är mest – emot förändringar.

Redan i fjol försökte man locka den publik som tycker att prisgalor bara belönar cineastfilmer och inte dem som den breda publiken gillar. Men planerna på en ny kategori med ett så kallat popcornpris sågades jäms fotknölarna och tvingades snabbt dras tillbaka.

Skrev protestbrev

Lika illa gick det när producenterkrafter bakom den direktsända tillställningen ville bryta ut kategorier utan kändisar (som ljudeffekter, kostym och klippning) från tv-sändningen. Celebriteter som George Clooney, Robert De Niro, Elizabeth Banks och en rad andra skrev snabbt ett brev där de kallade idén förolämpande.

Men förändringarna kommer, tro mig. Det är bara för veteranerna att rätta in sig i ledet och gilla läget. Annars blir det ingenting kvar av årets stora filmfest.

ABC, som sänder oscarsgalan, har detaljerad information om vilka kategorier som går hem i stugorna och vet nästan på minuten när tittarna antingen byter kanal eller helt sonika slår av sändningen. Därmed har kanalen järnkoll på vilka kategorier som måste bort.

Egentligen är det märkligt att det hållit så länge. Att premiera ickekändisar är visserligen fint och kul för de inblandade, men särskilt tv-vänligt är det inte. Och let’s face it, folk ser mestadels Oscarsgalan av ett skäl - berömdheter.

Vore det inte på det viset skulle en revisorstillställning där man belönar varandra för bästa bokföring kunna tv-sändas.

Men med tittarflykt från tv i allmänhet och Oscarsgalan i synnerhet har akademins styrelse inget annat val att ta den smärtsamma striden och modernisera galan.

Görs inte det kommer tillställningen snart att hamna i tv:s bakvatten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Av: 

Magnus Sundholm

Publisert:

LÄS VIDARE

Bakom kulisserna på Golden globe-galan

ÄMNEN I ARTIKELN

Oscarsgalan

Hollywood

Elizabeth Banks

Robert De Niro

George Clooney