Ilskan mot Monty Python-medlemmen efter uttalandet

Terry Gilliam: ”MeToo är en häxjakt”

Av: Natalie Demirian

Publicerad:
Uppdaterad:

Terry Gilliam, 79, skulle intervjuas om sin film.

Men regissören ville hellre prata om MeToo, utmaningarna med att vara en vit man och kallade sig återigen för en ”svart lesbisk” kvinna som genomgår en könskorrigering.

Nu kritiseras han för sina uttalanden.

Det är i en lång intervju med Independent som regissören, skådespelaren och den tidigare Monty Python-medlemmen Terry Gilliam säger att han är trött på att prata om sin film ”The man who killed Don Quixote”. Filmen släpptes i USA och andra länder redan 2018, men har inte premiär i Storbritannien förrän i dagarna.

I stället ville 79-åringen prata om helt andra ämnen.

Terry Gilliam har tidigare sagt att han är en ”black lesbian in transition”, en ”svart lesbisk” kvinna som genomgår en könskorrigering. Något han återigen upprepade i intervjun.

Trött som vit man

Han pratade vidare om Harvey Weinstein, som han säger sig hata. Samtidigt menar han att många av de som anklagar Harvey Weinstein hade ett val.

– Det finns många offer i Harveys liv, och jag känner sympati för dem, men Hollywood är full av mycket ambitiösa människor som är vuxna och de gör ett val, säger han bland annat.

1 av 2 | Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD
Terry Gilliam.

Vidare säger han i intervjun att han förstår att män har haft makt under en längre tid.

– Men jag är trött, som vit man, att få skulden för allt som är fel med världen. Jag gjorde det inte!, säger han medan han håller upp händerna.

Kallar MeToo för en häxjakt

Om MeToo säger regissören att han vill att ”människor ska ta ansvar och inte bara ständigt peka ett finger mot någon annan och säga ’du har förstört mitt liv’”.

– MeToo är en häxjakt.

Terry Gilliam kritiseras nu hårt för sina uttalanden i sociala medier.

”Håll käften, du förstör min barndom retroaktivt”, lyder en av alla kommentarer.

”Om du är så trött, gå och lägg dig gamle man”, skriver komikern Paul F Tompkins på Twitter.

Publicerad:

LÄS VIDARE