Mejla

Torbjörn Ek

”Bara juryns lögner är värre än Daos låtslakt”

Nöjesbladets Tobbe Ek har sett fredagsfinalen av ”Idol” – och tycker att juryn behöver skämmas över fulspelet

Publicerad:

NÖJE

Dao slaktade en Whitneylåt och juryn ljög sig blåa i ansiktet.

Men den totala tjejslakten är uppskjuten ännu en vecka – när jag inte längre får se mitt guilty pleasure Gotte i ”Idol”.

Finalisterna tar farväl av Gottfrid.
Foto: Magnus Sandberg
Finalisterna tar farväl av Gottfrid.

Vi fick en topp 3 till slut efter att Gottfrid Krantz valt lite för mossiga låtar en gång för mycket och inte heller klarade av att bottna i Aerosmith.

Men den som verkligen tog sig vatten över huvudet i kvartsfinalen var Dao Di Ponziano.

Trots hennes massaker av Whitney Houstons ”I have nothing” andas jag ut över att den numera klassiska tjejslakten i ”Idol” ändå tillfälligt stoppats. Fortfarande har en tjej chans att ta hem segern i tävlingen. Det har bara skett fyra av 14 gånger hittills.

Avskyr hur juryn ljög för Dao

Men samtidigt avskyr jag hur juryn ljög för Dao i direktsändning och hyllade det mer än skakiga framträdandet:

”Jag har gillat dig länge, men nu är jag ett full on Dao-fan”, sa Alexander Kronlund.

”Jag fick rysningar under fötterna, så bra tyckte jag du var”, påstod Anders Bagge.

”Leveransen i den här låten, du är ett sånt proffs”, tyckte Nikki Amini.

”Så vackert, så musikaliskt”, hävdade Kishti Tomita.

”Idol”-tittarna brukar inte gilla när juryn försöker bluffa. Jag avskyr det. Juryns lögner känns värre, fulare, falskare än Daos låtslakt.

Hon röstades kvar tack vare kvällens första låt ”Price tag”, för att hon har vuxit under säsongen, levererat tidigare fredagsfinaler och visat att hon kan ge tävlingen en fräsch relevans och känsla av 2019. Hon räddades inte kvar för att juryn kastade lögner i ansiktet på både henne och tittarna. Sånt fulspel borde ”Idol”-juryn skämmas för.

Favoritskapet kan fälla Tusse

Så vad kan vi förvänta oss av nästa veckas semifinal då?

Tusse Chiza har varit storfavorit sen start. Möjligen kan det fälla honom, eftersom tv-tittarna brukar föredra att rösta fram dem som inte hyllas för hårt av juryn eller av oss självutnämnda experter.

För Dao Di Ponziano kan det ta stopp om hon inte levererar bättre än hon någonsin gjort. I semifinalen finns inga utrymmen för snedsteg, misstag, eller felval. Speciellt inte som tv-publiken denna vecka gav henne en extra chans.

Freddie Liljegren sjöng visserligen felfritt under kvällen men är kanske den av topptrion som har otydligast artisteri. Nästa vecka kommer det inte räcka med att bara sjunga rätt toner.

Publicerad:

LÄS VIDARE