De bästa julfilmerna

Publicerad:
Uppdaterad:
Kryp upp framför en mysig julfilm inför högtiderna.
Foto: Unsplash
Kryp upp framför en mysig julfilm inför högtiderna.

NÖJE

Inför högtiderna finns det inget som sätter stämningen bättre än att krypa upp framför en mysig julfilm. Här listar vi allt som bara måste ses under julen, julklassiker från alla tider. En kopp varm choklad och nybakade lussekatter – och du är redo!

DE BÄSTA JULFILMERNA 2019

1. LOVE ACTUALLY (2003)
Richard Curtis älskvärda filmatisering av flera kärlekshistoriers öden veckorna fram till jul. Med Kiera Knightly och Hugh Grant i huvudrollerna blir denna film inget annat en ett måste på hemmabion.

Foto: CANAL+ /UNIVERSAL STUDIOS
Love Actually

2. IT’S A WONDERFUL LIFE (1946)
En desperat och nedången bankman får besök av en ängel som visar honom hur världen hade sett ut utan honom i den. En sorglig och vacker berättelse om meningen med livet.


3. ETT PÄRON TILL FARSA (1989)
Chevy Chase planerar en fin familjejul där hela familjen ska åka till Walley Worlds nöjespark, men saker går inte riktigt som planerat.


4. TOMTEN ÄR FAR TILL ALLA BARNEN (1999)
Katarina Ewerlöf samlar sina tre ex-makar för ett trevligt och fridfullt firande, men det är inte riktigt så det slutar. När familjehemligheter plötsligt avslöjas så släpps kaoset löst och julefriden kastas ut genom fönstret.


5. BAD SANTA (2002)
I huvudrollen spelar Billy Bob Thornton en alkoliserad man som varje år klär ut sig till jultomte tillsammans med sin kompanjon som spelas av Tony Cox. Efter att ha tagit av sig tomteskägget så rånar dom tillsammans varuhusen, och lever på pengarna resten av året. Denna jul visar sig bedrägerierna vara svårare än vanligt när deras samveten långsamt väcks till liv.


6. HOME ALONE (1990)
Den 8-årige pojken Kevin blir kvar i villan i Chicago när familjen åker på jullov och lämnar honom ensam. På besök kommer två tjuvar som misstar sig och tror att huset står tomt, och Kevin är den som måste försvara sitt hem. En riktig klassiker som måste ses!


7. SCROOGED (1988)
I huvudrollen spelar Bill Murray Frank, en elak tv-chef som behandlar alla i sin närhet med ytterst lite omtanke eller medmänsklighet. Men denna jul får Frank besök av tre spöken som tvingar honom att inse meningen med julen.


8. GREMLINS (1984)
När Pojken Billy Peltzer en kväll får ett speciellt husdjur från sin far så blir han överlycklig. Husdjuret ska, enligt hans far, skötas efter tre viktiga regler. Detta visar sig dock vara svårare än beräknat och snart så har Billy släppt lös en våg av små monster över hela staden.


9. ELF(2003)
Will Ferrells karaktär är en människa som har växt bland tomtenissar på Nordpolen. Som vuxen inser han hur annorlunda han är från sin omgivning och bestämmer sig för att upptäcka sitt ursprung genom att åka till New York. Där träffar han sin pappa som inte alls lever upp till förväntningarna.


10. EN UNDERBAR JÄVLA JUL (2015)
I regi av Helena Bergström och med Robert Gustavsson i huvudrollerna porträtterar den här filmen den stereotypiska bilden av en konfliktfylld jul. Familjen ska snart få ett annorlunda tillskott och juletiden känns som den bästa tiden att leverera denna oväntade nyhet, men riktigt så blir det inte. En svensk julklassiker som måste ses!


11. JOYEUX NOEL – MERRY CHRISTMAS (2005)
Daniel Bruhl i fransk film efter verkliga händelser julen 1914. Tyska och franska soldater träffas i tillfällig fred mellan skyttegravarna. En gripande historia om medmänsklighet som lyser igenom i de mest oväntade situationerna.


12. THE HOLIDAY (2006)
Kate Winslet och Cameron Diaz byter som experiment bostad under julen. Ett soligt Hollywood byts mot en snöigt England och där möter de båda sina livs kärlekar. En otroligt fin och romantisk berättelse om äkta kärlek.


13. ABOUT A BOY (2002)
Hugh Grant är vilsen och obrydd medelålders man som genom mötet med en ung pojke, lär sig uppskatta sitt liv och världen runt omkring honom. Efter Nick Hornbys roman.


14. ARTHUR CHRISTMAS (2011)
Följ på tomtens julklappsutdelning över hela världen och möt tomtens yngsta son Arthur som har ett uppdrag som måste fullföljas innan julaftons morgon. En animerad berättelse som fångar små som stora.


15. A CHARLIE BROWN CHRISTMAS (1965)
Snobben och vännerna i en julspecial. Charlie upptäcker varför julen inte bara handlar om det kommersialistiska utan faktiskt har en djupare mening.


16. CHRISTMAS TALE (2008)
Catherine Deneuve i huvudrollen som mamma i en familj som långsamt håller på att slitas sönder av livets grymhet. Efter flera desperata försök att rädda sin sjuke son faller tillslut familjen samman och vi får följa de trasiga relationerna som följer efter sonens död. Kan en familjeträff under julen vara det som krävs för att väva ihop familjen igen?


17. NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS (1993)
Tim Burtons populära animerade film är något som måste finnas i allas julkanon. Jack Skellington, kungen över Halloween, upptäcker en dörr till en ny värld. En värld som inte innehåller skräck och mörker, utan istället tindrande ljus och stämningsfylld musik. En värld som Jack snabbt blir förälskad i, och som han inte snart vill lämna.


18. POLAREXPRESSEN (2004)
En magisk julhistoria om en pojke som en sen vinternatt finner sig själv stående i snön framför ett stort, frustande lokomotiv. Tåget framför honom är på väg mot nordpolen. Pojken kliver på tåget och finner till sin förvåning en pappersbiljett i fickan på sin morgonrock. Där börjar hans livs resa, en resa mot sina barndomstvivel och mot det som inte rimligt sett borde existera. Det vill säga tomten.


19. WHITE CHRISTMAS (1954)
Bing Crosby och Danny Kaye är före detta militärer som efter kriget valt att satsa på sin artistkarriär. På vägen möter de Betty and Judy som är två sjungande systrar. De gör följeslag och snabbt startar olika förälskelser och kärleksdraman. En varm och underhållande film som passar sig perfekt under julen.


20. MIRACLE ON 35TH STREET (1994)
Richard Attenborough spelar en tomte som jobbar i en galleria. Vad som är speciellt med honom är att han verkar vara väldigt övertygad om att han är den riktiga tomten. I ett möte med en ung flicka, vars tro på tomten sviktat, byggs en fin vänskap. Hon får en av de finaste julklapparna man kan få, något att tro på.


21. GRINCHEN – JULEN ÄR STULEN (2000)
Denna julklassiker är det nog få som inte sett. Men tackvare den fascinerande berättelsen, och all komedi, kan denna julfilm ses om och om igen. Med Jim Carrey i huvudrollen som en butter, grön varelse som hatar julen försöker han göra allt i sin makt för att sabotera högtiden. Men även detta kalla, hårda och säkert gröna hjärta kan mjukna med hjälp av en ung flickas vänskap.


Publicerad:

LÄS VIDARE