Sjukast av allt är ändå slutet

Virtanen: Storyn är en fullkomligt förhäxande brygd av vad USA är känt eller ökänt för

Familjen Kardashian?

Utan rättegången mot OJ Simpson hade ingen vetat vilka de var.

En av många samtidssjuka detaljer i en mästerlig tv-serie.

”Fallet O J Simpson: American crime story”, SVT1/Play sopar banan med allt annat på tv just nu. Bara ”Billions” på HBO Nordic når upp – men storyn om Simpson är dessutom sann.

Den gamla klyschan ”verkligheten överträffar dikten” passar klart bättre än OJ:s ökända handske.

I Sverige var fotballstjärnan okänd när han 1994 greps för mordet på sin fru Nicole och hennes vän Ronald Goldman. Möjligtvis hade vi noterat birollen

i de festliga ”Nakna pistolen”-filmerna.

Men i USA ... Tja, tänk Gunde Svan. En superberömd och älskad helyllesport­stjärna, en förebild och ikon, särskilt för det svarta Amerika. Plötsligt misstänks Gunde för att med besinningslöst våld mördat hustru Marie och en kompis som brukade låna Maries Ferrari.

Skulle du tro på det?

Knappast. Det bara måste vara ett misstag. Och i USA trodde inte många det om The Juice heller.

Därpå följde den episka biljakten, bland det märkligaste som visats på tv. Ford Bronco blev världens kändaste bil, tv-bolagens helikoptrar surrade, människor med heja-banderoller stod längs motorvägen, rena folkfesten, så stort att tv-bolagen avbröt självaste NBA-finalen. En total massmedial cirkus, publiken

ville veta allt, allt, allt.

Detta var alla realitydramaseriers moder. Att två personer mördats var närmast en bisak, här handlade allt om OJ – skyldig eller inte?

Och då hade inte ens rättegången börjat. När den pågick, från januari till oktober 1995, stod USA still. Det påstås att rättegången kostade landet nära 500 miljoner dollar i låg produktivitet. I Sverige sände TV3 sammandrag med stjärnadvokaten Leif Silbersky som analytiker och nyhetsbevakningen var massiv, Magnus Sundholm skrev ständigt från Los Angeles i Aftonbladet. Alla visste vem OJ Simpson var.

Tv-dramatiseringen på SVT är en popkulturfest. John Travolta briljerar som advokaten Robert Shapiro, Sarah Paulson är enorm som åklagaren Marcia Clark och Cuba Gooding Jr imponerar i svår titelroll. Man behöver bara stå ut med viss ostighet och att familjen Kardashian får orimligt mycket utrymme; Simpsons bästis hette Robert Kardashian (onödigt mesigt spelad av David Schwimmer), som då var en okänd advokat men som blev megastjärna vilket ledde till att hans barn gjort dokusåpor, blivit kända och gift sig med Kanye West.

För att nå den unga publiken visar serien ointressanta familjemiddagar och hävdar att OJ tänkte ta livet av sig i lilla Kims sovrum.

Annars är det ”ett modernt mästerverk”, som Time Magazine kallat serien där ”modernt” är nyckelordet. Eller om man ska säga postmodern.

Storyn är en fullkomligt förhäxande brygd av vad USA är känt eller ökänt för: Rasism, kändiskultur, korruption, tv-underhållning och monstermängder av pengar i rullning.

Allt var redan som på film och ändå lyckas serien göra den sjuka mordcirkusen rättvisa.

Och hur rättegången slutar? Ja det är förstås det sjukaste av allt.

Veckans…

BABE. Hurula. Nya låten ”Ont som jag” är glimrande Broder Daniel-rock.

ALTCOUNTRY­ALBUM. ”A sailor’s guide to earth”, Sturgill Simpson. Markus Larsson är en varm anhängare och då vet vi att det är höggradig amerikana. Denne 37-åring från Jackson, Kentucky, spränger alla gränser för vad som kallas country. But it sure is country.

Ebba Witt-Brattström

COUNTRYSOULPOPLÅT. ”Welcome to earth (Pollywog)”, Sturgill Simpson. Inleds som kyrkocountry, slutar som Otis Redding-gospel. 2.42 in i låten smäller det till.

BOK. ”Århundratets kärlekskrig”, Ebba Witt-Brattström. Dyster men fyndig prosalyrik inspirerad av Märta Tikkanens klassiker ”Århundradets kärlekssaga”.

MORDINFO. Ja alltså OJ Simpson, i dag 68 år,

friades faktiskt tack vare sina stjärnadvokater men senare dömdes han i en civil rättegång att betala 33,5 miljoner dollar i skadestånd till offrens familjer. Just nu avtjänar han 33 år för väpnat rån 2008 men han kan komma ut 2018. Det gick inget bra för The Juice.

DÖD. Jeanette Bonnier. Rivig, rolig, cool och orädd. En sorts överklassoriginal som inte tillverkas längre blev 82 år.

POPALBUM. ”Molnfabriken”, Marit Bergman gör inga av oss gamla fans besvikna och bytet till svenska texter ger en extra nerv till den välproducerade indiepopstiligheten.

FRÅGA FREDRIK

Tack du för fin ”murvelromantik”. Rätt i att ”Spotlight” var underhållande. Men visst kan det väl göras filmer med tryckpressar och svärta även i framtiden, de behöver bara utspelas förr? 

Magnus

SVAR: Tänkte inte på det.