Catenacci störde de andra deltagarna

Uppdaterad 2018-08-17 | Publicerad 2012-09-27

Stress, en vass kniv – och ögonbindel.

Kvällens tävling i ”Kockarnas kamp” var inte helt riskfri.

– Vi diskuterade om det var så pass farligt att vi skulle stryka tävlingen, säger Stefano Catenacci till Nöjesbladet.

I kvällens program av ”Kockarnas kamp!” ställdes deltagarnas knivkunskaper på sin spets.

Tre meter rättika skulle hackas i skivor om två millimeter.

På kortast tid – och med ögonbindel.

– Självklart är det lite farligt, men jag tyckte ändå att det var ganska spännande. Det var roligt att vi skulle ha ögonbindel på oss. Vi diskuterade det där fram och tillbaka: om det var så pass farligt att man skulle stryka tävlingen. Men ingen tyckte det, säger Stefano Catenacci, 46, till Nöjesbladet.

Så du var inte orolig?

– Nej. Jag visste att det fanns en risk att man kunde skära sig, men det finns det ju alltid när man jobbar med knivar som vi gör.

Hackade högt

Vid hackning med kniv finns lite olika tekniker. Stefano Catenacci använde sig av en mer ljudlig variant – där kniven hackar hårt upp och ner, i stället för att mjukt gunga när den skär.

Ljudet som då kan uppstå är inte helt tyst, något som störde de andra deltagarna.

– När det var klara, färdiga, gå – då började Stefano: Ding, ding, ding med sitt jävla hackande. Jag tänkte gå över och slå på honom, men jag hade ögonbindel så jag skulle inte ha hittat honom. Det hade sett jävligt konstigt ut, sa kocken Christian Hellberg i programmet.

En annan av deltagarna, Tommy Myllymäki, stördes också av ljudet.

– Man hörde inte när man skar igenom rättikan, vilket hade varit en fördel.

Inte meningen

Enligt Catenacci var det inte meningen att störa de andra deltagarna.

– Det var inte meningen att hacka så högt. Innan tävlingen stod många och valde mellan hacktekniken och gungtekniken - när man gungar igenom rotfrukten med kniven. Jag valde hacktekniken för att jag kände mig mer säker på den, säger Catenacci och fortsätter:

– Det är en sak om du bara ska hacka en lök. Då är det skönare med gungtekniken, för då förflyttar du handen bara några centimeter. Här skulle vi förflytta handen flera meter. Då var det bättre att hålla samma avstånd hela tiden.

Följ ämnen i artikeln