Så tystades Jennifer Paatere och Annie Dahlberg av Nent

”De sa att det kan bli förtal”

Publicerad:
Uppdaterad:
Jennifer Paatere och Annie Dahlberg fick inte prata om övergreppen i ”Studio paradise”.
Foto: NENT / VIAPLAY
Jennifer Paatere och Annie Dahlberg fick inte prata om övergreppen i ”Studio paradise”.

NÖJE

Jennifer Paatere och Annie Dahlberg fick aldrig berätta om övergreppen de utsattes för i ”Paradise hotel”.

Inför inspelningarna av ”Studio paradise” vägrade produktionen att låta de kvinnliga deltagarna prata om händelserna.

– Det känns förnedrande med tanke på att vi inte fick yttra oss själva, säger Annie.

Jennifer Paatere, 23, och Annie Dahlberg, 24, utsattes för övergrepp i ”Paradise hotel”, men fick inte prata om det i ”Studio paradise”, programmet där deltagarna i efterhand diskuterar avsnitten.

– Vi hade ändå tänkt att vi skulle kunna få förklara lite saker som är bortklippta och hur vi har känt, men nu får vi inte prata om det utan det kommer inte tas med alls, säger Jennifer Paatera.

Jennifer Paatera och Annie Dahlberg tystades

Veckans avsnitt av ”Studio paradise” spelades in på måndagskvällen, men att de inte fick prata om det förklarade produktionen med att Toby Johnson, 21, som utförde övergreppen, själv inte skulle vara på plats.

– Det svaret vi har fått fram från produktionen är att han inte kan försvara sig och att det kan leda till förtal, säger Annie Dahlberg.

– Man har fått höra att ”det ni säger kan användas emot er”.

Hon upplever det som att produktionen inte alls har lyssnat på varken henne eller Jennifer Paatera och att deras känslor har blivit förminskade.

– Det känns förnedrande med tanke på att vi inte fick yttra oss själva. Vi försökte få ett svar hela dagen om varför, men det vi hela tiden har fått höra är att det kommer beslut uppifrån och vi har inte fått något riktigt svar. Det längsta vi kom var att de sa att det kan bli förtal så därför blir det inget, säger Annie.

Foto: NENT / VIAPLAY
Toby Johnson skulle inte vara på plats under avsnittet av ”Studio Paradise”.

”Ingen avsikt att sätta munkavle på någon”

Susanne Nylén är presschef på tv-bolaget Nent som driver Viafree och Viaplay där programmet sänds. Hon beklagar att tjejerna upplever det som att de blivit tystade.

– Vi har absolut ingen avsikt att sätta munkavle på någon och vi försöker hantera den här situationen så respektfullt som möjligt och vill så klart att tjejerna ska känna att produktionen och vi stöttar dem i detta. Om de har en upplevelse av nånting annat är det oerhört beklagligt och vi kommer göra vårt yttersta för att rätta till det och hjälpa på alla sätt vi kan.

Nylén uppger också att de planerat att uppmärksamma händelserna i ”Studio paradise” på något sätt, även om inte de kvinnliga deltagarna får komma till tals själva.

– Det kommer framgå tydligt i ”Studio paradise” varför vi valde att göra det här beslutet, säger Susanne Nylén.

Kanalen polisanmäler Toby Johnson

Men nu verkar det som att det inspelade avsnittet av ”Studio paradise” inte kommer att sändas. Tidigare under tisdagen meddelade Nents vd Anders Jensen att hela säsongen pausas och därmed har tagits bort från både Viafree och Viaplay.

– Jag har idag fattat beslut om att pausa ”Paradise hotel” efter att ha nåtts av ny information som jag ser oerhört allvarligt på och avser gå till botten med, säger han i ett pressmeddelande.

Tillsammans med Jennifer Paatere och Annie Dahlberg polisanmäler kanalen nu Toby Johnson. Aftonbladet har sökt honom gällande anmälan. Tidigare i dag bad han om ursäkt för händelserna i programmet i ett inlägg på sin Instagram-profil:

”Förlåt, jag vet att mitt beteende i höstas var fruktansvärt och vidrigt och jag har och mår skit över det varje dag. Jag har sen dess jobbat på mig själv, mitt beteende och mitt mående (till exempel nykterist sen fyra mån tillbaka). Det är allt jag kan göra, jag kan inte spola tillbaka tiden och ändra något hur mycket jag än hade velat. Men jag kan lova mig själv att bli en bättre person och göra bättre och det gör jag varje dag.”

Publicerad: