Vinnaren av ”Decenniets mästerkock”: Det är mäktigt

Catarina König tar hem storsegern

Publicerad 2020-11-09

I kväll korades ”Decenniets mästerkock” i TV4.

Catarina König kan nu titulera sig som årtiondets bästa matlagare.

– Jag gick in med inställningen att det skulle bli tufft, säger hon.

Catarina König, 36, vann ”Årets mästerkock” 2016. I år återvände hon till programmet för att möta andra tidigare vinnare i kampen om att bli ”Decenniets mästerkock”. Och det blev hon!

– ”Det händer ju inte mig”, det är den känslan igen. Det är mäktigt.

I finalen stod det mellan Gabriel Jonsson som kom på tredje plats och Klara Lind som kom tvåa. Det har varit ett hårt motstånd redan från första start säger Catarina König.

– Alla jobbar med mat, det är kockar och krögare, alla är jätteduktiga. Man visste inte riktigt på vilken nivå alla var på. Jag gick in med inställningen att det skulle bli tufft.

Vad var största skillnaden från förra gången du var med?

– Då var vi tolv stycken amatörkockar. Man tycker bara att det är kul att laga mycket mat hemma. Nu räknar domarkockarna med att vi ska kunna bemöta utmaningarna, på så sätt blir det tuffare utmaningar.

Catarina König, Sveriges mästerkock 2016 och Decenniets mästerkock 2020.

Vad var den störta utmaningen?

– Det som är svårt är tiden, den är väldigt knapp. Att göra en Nobel-middag på 60 minuter, det är tufft. Först ska du fundera och sen laga... den där timmen går ganska fort.

Hon berättar att hon även styckade en hare för första gången någonsin i programmet.

– Anatomin är lik de andra djuren, det är en uppgift man klarar av. Men det var en utmaning.

Hur var det att möta domarna igen?

– Jag trodde att jag inte skulle vara lika nervös som första gången. De är ju riktiga kockar och man känner sig väldigt liten i deras närhet. Men jag tänkte att: ”Nu är vi ändå bra, nu kommer det kännas på ett annat sätt”. Men mitt hjärta hoppar fortfarande ur kroppen så fort de står framför mig.

Vad tar du med dig från den här omgången?

– Sju nya vänner, vi kände inte varandra innan. Det var himla roligt att lära känna kockarna. Nya erfarenheter, ny inspiration och ett nytt äventyr att ha med sig i bagaget. Så häftigt!

– Det är bland det absolut roligaste jag någonsin gjort i hela mitt liv, det är det verkligen.

Följ ämnen i artikeln