”Ska knäcka en del fördomar om äldre”

Journalisten Johan Croneman möter 80-plussare i ’Ålderstigen’ i P1: Plötsligt är man bara gammal

Publicerad 2021-09-02

Vår utgångspunkt har varit att vi i samhället klumpar ihop personer över en viss ålder. Men många är vitala och jobbar högre upp i åldern”, säger Johan Croneman. Arkivbild.

De kallas ”äldre-äldre” och klumpas ihop till en grupp – fastän alla över 80 år är olika.

Den synen vill radioprogrammet ”Ålderstigen” i P1 försöka förändra.

– Det finns ju ganska mycket fördomar om äldre och vår ambition är att knäcka en del av dem, säger journalisten Johan Croneman, 66.

Han har själv en 98-årig mamma som fortfarande är vital, bor hemma och klarar sig själv, med endast lite duschhjälp av hemtjänst och hjälp från barnen med inköp och lite annat.

I det nya radioprogrammet ”Ålderstigen” är journalisten, författaren och kolumnisten Johan Croneman bisittare till Hannah Engberg, 37, som är programledare och upphovsperson till programmet.

I ”Ålderstigen” intervjuas personer som är över 80 år om betydelsen av meningsfullhet, frihet, gemenskap, kärlek, lust. Samtalen kretsar också kring identitet, ensamhet och döden.

– Jag tycker det är jätteroligt, för det handlar ju inte om problem med pensioner och det praktiska, utan om existentiella frågor, säger Johan Croneman.

’Har alla åldrar i sig’

Det var när pandemin sköljde över oss som begreppet ”äldre-äldre” myntades och avsåg personer över 80 år.

De klassades plötsligt allihop som en skör och sårbar grupp, oavsett fysiskt skick och tillstånd. Det fick många, pigga äldre personer, som aldrig tidigare hade reflekterat särskilt mycket över sin ålder, att känna sig gamla. Som Barbro, 82, från Alingsås, som säger: ”Jag tänker aldrig på att jag är äldre”.

Det var före pandemin. Nu blev hon plötsligt påtagligt påmind om sin ålder av myndigheter och politiker och började betrakta sig själv med omgivningens blick, fastän hon känner sig pigg och vital. Före pandemin brukade hon träna på gym flera dagar veckan.

– Att klumpa ihop alla äldre, det är ju huvudtrenden i dag. Det är det värsta, att man inte ser individen, säger Johan Croneman.

Det viktigaste han tycker att han lärt sig av personerna i programserien är det som en kvinna säger – att man som äldre ”har alla åldrar i sig”.

– Det tycker jag är tankeväckande.

Johan Croneman. Arkivbild.

’Förutsätter saker’

Duons förhoppning med programmet – förutom att knäcka fördomar – är att äldre personer ska bemötas individuellt, såsom vi vanligen gör med alla andra.

– Man kanske inte behöver börja gallskrika i örat på någon innan man vet om personen hör dåligt, som min mamma råkade ut för i sjukvården, säger han.

–Det är just det här att vi förutsätter en massa saker när vi närmar oss äldre människor. I stället bör vi närma oss dem mer förutsättningslöst. Att många äldre drabbas av krämpor, åldersrelaterade sjukdomar och funktionshinder och inte har samma ork och energi som tidigare, det är oundvikligt.

– Men många lever fullödiga, roliga liv långt upp i åldern.

Vill skapa diskussion

Så vad avses med att vara ålderstigen – hur gammal är man då och när blir man egentligen det?

Någon sådan definition vågar sig inte Johan Croneman på.

– Det vet jag faktiskt inte. Vår utgångspunkt har varit att vi i samhället klumpar ihop personer över en viss ålder. Men många är vitala och jobbar längre och längre och högre upp i åldern, säger han.

Är man ålderstigen om man som 80-årige Pell Uno Larsson, som medverkar i programmet, fortfarande är arbetsför och arbetar som sjuksköterska med att vaccinera människor mot covid-19?

Johan Croneman önskar att hur vi bemöter äldre ska börja diskuteras och att vi försöker ha ett öppet sinne mot dem.

– I kontakten med äldre tycker jag man ska tänka sig för. De kan ha varit en finsnickare, en journalist, en direktör, en hjärnkirurg. De flesta har ett långt yrkesliv bakom sig och har varit duktiga yrkesmänniskor – men plötsligt är man bara gammal.

Känner melankoli

Åldersmässigt befinner sig han själv på andra sidan planhalvan, som 66-åring.

Vad har du för tankar inför ditt eget åldrande?

– Det är lite melankoliskt att bli äldre. Man har haft massor av tid och gjort otroligt mycket roliga grejer. Men satan vad det gick undan, säger Johan Croneman, som fortfarande minns hur det kändes att vara tio år.

”Ålderstigen” sänds torsdagar klockan 10.35 i P1 i Sveriges Radio.


Bisittare i nya radioprogrammet på P1

  • Namn: Johan Croneman.
  • Ålder: 66.
  • Yrke: Journalist, krönikör, film-och tv-recensent, författare.
  • Aktuell: Som bisittare till programledaren Hannah Engberg i program- serien ”Ålderstigen” i P1 i Sveriges Radio på torsdagar.
  • Tidigare aktuell med: Utkom 2020 med den självbiografiska boken ”Jag är olyckligt här” från Mondial. Han blev 2019 års mottagare av Axel Liffnerstipendiet, som Aftonbladet delar ut efter den framlidne kultur- redaktören.