SVT-profilen om Soran Ismails utspel: ”Inte ett bra förslag”

Uppdaterad 2020-03-06 | Publicerad 2017-10-12

Soran Ismail tycker att skolidrotten borde förbjudas.

Men han får mothugg från SVT- och träningsprofilen Kalle Zackari Wahlström.

– Jag tycker inte att det är ett bra förslag. Vi ska inte lägga ner skolidrotten, utan vi borde göra om den så den passar för alla, säger han till Expressen.

Komikern Soran Ismail, 29, menar att idrotten i skolan, och framför allt duschandet efteråt, bidrar till mobbning och pyskisk ohälsa. I podcasten ”Till slut kommer någon att skratta” säger han att skolgympan borde plockas bort helt och hållet från schemat.

– Jag tycker att det är sjukt att vi har idrott i skolan. Jag tycker att det ska vara förbjudet med idrott som ett ämne i skolan, säger han i podcasten.

Men Kalle Zackari Wahlström, 36, håller inte med. Han engagerar sig för fysiska aktiviteter i skolan, bland annat genom SVT-programmet ”Gympaläraren” som sändes 2016 och prisades på ”Kristallengalan” samma år.

– Jag tycker inte att det är ett bra förslag, men jag förstår vad det kommer ifrån. Jag har förståelse för människor som har den upplevelsen av idrotten, men det betyder inte att vi ska lägga ner skolidrotten, utan vi ska göra om den. Vi får anpassa den så den passar för alla, säger han till Expressen.

”Man måste jobba ännu mer”

Han ger förslag på hur skolidrotten bättre kan anpassas, till exempel genom att ha bås i stället för duschlandskap i omklädningsrummen. Även om han slår ett slag för mer fysisk aktivitet, medger han att allt inte behöver ingå i skolbetyget.

– Det verkar ju som att det är bra för barnen att röra sig varje dag, så det tycker jag. Men det behöver inte se ut som det gör i dag, utan man kan göra det på ett annat sätt. Barnen kan få gymma på eget bevåg, eller att skolan erbjuder möjlighet till massa fysisk aktivitet, säger han.

Kalle Zackari Wahlström tar dessutom avstånd till Soran Ismails förslag: att helt slopa skolgympan.

– Det är klart att vi inte kan göra det. Det är ofta de barnen som behöver idrotten allra mest som känner så här. Som inte sportar på fritiden och inte är vana vid omklädningsrumsituationen och som har dåligt självförtroende när det gäller fysisk aktivitet.  Så det är de barnen vi måste hjälpa – man måste jobba ännu mer för att ingen ska känna så här, säger han till Expressen.