Mejla

Sylvia Balac

Det är åter dags för råttornas hämnd – och vi förtjänar den

Publicerad:
GNAGANDE KÄNSLA AV OBEHAG Affischen för ”Råttornas hämnd” från 1976.
GNAGANDE KÄNSLA AV OBEHAG Affischen för ”Råttornas hämnd” från 1976.

NÖJE

Ända sedan jag var ett litet flickebarn har jag väntat på råttornas hämnd, och det blir allt tydligare att vi förtjänar den.

Det kryllar av referenser i Netflix-serien ”Stranger things”, och den starkaste för mig är blinkningen till b-skräckisen ”Råttornas hämnd” från 1976. En av de filmer min familj, av outgrundlig anledning, hade i vår magra VHS-samling. Om jag såg den i dag skulle jag kanske fnissa överseende åt de primitiva specialeffekterna och det undermåliga skådespeleriet, men på 80-talet var den avancerad nog för att göra mig skräckslagen.

I filmen kommer en grupp människor till en ö där de möts av getingar, kycklingar och råttor modell större. Väldigt mycket större.

Trots filmens svenska titel är det slutligen människorna som överlistar råttorna, men så är inte alltid fallet i verkligheten. Dokumentären ”Tyke – elefanten som löpte amok” (2015) skildrar en cirkuselefant som efter åratal av fångenskap, tortyr och förnedring får nog och dödar sin tränare i cirkusringen inför chockade åskådare innan hon stormar ut på Honolulus gator. Där skjuts hon visserligen till slut ihjäl, men en liten stund i frihet fick hon åtminstone avnjuta.

Att djuren och naturen sparkar bakut efter mänsklighetens årtusenden av förtryck och exploatering är knappast förvånande. Klimatkatastroferna vi upplever och kommer att uppleva är exempel på det. Kanske hade det sett annorlunda ut om vi lyssnat ordentligt på Friedrich Engels 1876: 

Låt oss emellertid inte smickra oss alltför mycket med våra mänskliga segrar över naturen. För varje sådan seger tar den hämnd på oss. Varje seger medför visserligen i första hand de följder vi räknat med, men i andra och tredje hand får den helt andra, oförutsedda verkningar, som endast alltför ofta åter upphäver de första följderna.

Fortfarande finns det de som hävdar att de smältande isarna och översvämningarna och värmeböljorna inte alls har med människans gärningar att göra. Så naturen måste ta en mer raffinerad hämnd än så. Som genom en armé av muterade jätteråttor. Då kanske till och med Trump skulle ta naturen på allvar.

Publicerad: