Gav upp karriären – för ”Game of thrones”

Nu äter Hafþór ”The mountain” Björnsson lika mycket som fyra vuxna män – och kan kalla sig världens starkaste man

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:

Han äter som fyra vuxna män varje dag.

”Game of thrones”-stjärnan Hafþór Björnsson är 205 centimeter lång och väger 190 kilo – och vill bli ännu större.

– Jag måste bara hålla mig konsekvent och äta varannan eller var tredje timme så kommer jag gå upp i vikt och hålla mig där, säger han.

Han kommer inte många steg under Fitnessfestivalen förrän folk vill stoppa honom och ta selfies. Hafþór Björnsson, 31, kan skryta med en titel som världens starkaste man. Och också med sin roll som Gregor ”The mountain” Clegane i ”Game of thrones”.

För Nöjesbladet berättar han om hur succéserien påverkat hans liv, men också tvingade honom att kompromissa i karriären.

– ”Game of thrones” förändrade mitt liv fullständigt så klart. Jag försökte uppfylla min dröm att bli världens starkaste man, medan jag ständigt filmade ”Game of thrones” samtidigt, säger Hafþór Björnsson medan allt fler fans samlas kring honom.

Stoppad av GoT

– Jag har stått på pallen för världens starkaste man de senaste åtta åren i rad, det tog mig väldigt lång tid att vinna titeln och kanske var det på grund av inspelningsschemat gör ”Game of thrones” som det tog längre tid. För som elitidrottare så måste man vara självisk och fokusera på träning, näring, sömn och återhämtning. Om man inte tänker på de fyra sakerna så blir man inte den bästa.

1 av 5 | Foto: PONTUS ORRE
Hafþór ”The mountain” Björnsson besöker Fitnessfestivalen i Stockholm, och tar plats på en järntron gjord av energidrycken som sponsrar honom.

Så det dröjde tills inspelningarna var över, men sen dess har han vunnit i princip varje tävling han ställt upp i.

– Ja, jag har vunnit alla tävlingar som man kan vinna inom strongman-världen. 2018 vann jag varenda tävling som jag ställde upp i. Inte många idrottsmän klarar det, säger Björnsson.

Sex måltider

Men trots att han i princip var tvungen att ge upp drömmen om världstiteln under inspelningarna av ”Game of thrones” tackar han ändå serien för sin slutliga framgång.

– Det har fått mig mer hängiven, för jag var tvungen att arbeta hårt för att klara av det. Jag var tvungen att ha ett väldigt strikt schema. Jag hade ett heltidsjobb som skådespelare, samtidigt som jag var elitidrottare på heltid och skulle dessutom klara av att äta sex måltider om dagen.

Äter gör han fortfarande. I mängder.

Hafþór ”The mountain” Björnsson  i ”Game of  thrones”.
Foto: HBO NORDIC
Hafþór ”The mountain” Björnsson i ”Game of thrones”.

När vi ses på Stockholmsmässan i Älvsjö där Fitnessfestivalen äger rum hela helgen har han precis intagit en av dagens sex beräknade måltider.

– Jag äter nu omkring 10 000 kalorier om dagen, säger han.

Det motsvarar vad som rekommenderas för fyra vuxna män.

– För mig har ätandet aldrig varit ett problem. Jag måste bara hålla mig konsekvent och äta varannan eller var tredje timme så kommer jag gå upp i vikt och hålla mig där.

Nu med ”Game of thrones” i ryggen och som världens starkaste man, tjänar du bra?

– Well, jag har ett okej liv, säger Hafþór Björnsson och ler.

Publicerad: