Comebacken: Så ska ”Idol” förändras i TV4

Skam-producenten Per Blankens till Sverige igen – tar över Idol

Av: Magnus Sundholm

Publicerad:
Uppdaterad:
Per Blankens lämnar Los Angeles och jobbet på amerikanska Skam för att ta över Idol i Sverige.
Foto: Magnus Silfvenius
Per Blankens lämnar Los Angeles och jobbet på amerikanska Skam för att ta över Idol i Sverige.

NÖJE

HOLLYWOOD. För sex år sedan handplockades den svenske Idol-producenten Per Blankens till USA som chefsproducent för ”American idol”.

Nu återvänder han till Sverige.

För att göra ”Idol” – på ett nytt sätt.

– Det har varit jättekul att vara här. Nu ska det bli jättekul att komma hem, säger Blankens, 47, när Nöjesbladet träffar honom på en uteservering i West Hollywood.

Flera skäl gör att han hoppar av det nuvarande chefsjobbet hos tv-magnaten och ”Idol”-skaparen Simon Fuller.

– Min fru Cecilia driver skomärket Blankens. Huvudmarknaden är Sverige och tillverkningen ligger i Portugal. Det går bra, men tidsskillnaden på nio timmar gör att hon tvingas sitta uppe om nätterna för att kunna prata med leverantörerna.

Till det kommer parets barn i åldrarna 4, 8 och 10.

– Vi vill att de ska få uppleva att bo i Sverige, att gå i svensk skola. Vi är i Sverige varje sommar och de pratar bra svenska. Men de saknar referenspunkter. Det här med tacos på fredagskvällarna och samling framför teven när det är Melodifestival är helt främmande för dem.

Ny jury, ny studio

Det tredje och tungt vägande skälet är hans jobb för ”Idol”.

– Jag har fått flera erbjudanden om stora, härliga jobb. Men det roligaste jag vet är att producera tv. Och jag kan inte tänka mig något roligare än ”Idol”. Jag älskar samarbetet med redaktionen och direktsändningarna på fredagskvällarna.

I USA fick han göra det i två år. Sedan lades programmet på is.

– Det var kris när jag kom. Jag gjorde en total genomkörare. Vi tillsatte ny jury och gjorde en helt ny studio. Det gick ganska hyggligt. Vi fick bra recensioner och sponsorer kom tillbaka. Men tittarsiffrorna var fortfarande inte bra.

– Den stora utmaningen var att få förnyat förtroende. Jag är jätteglad att vi fick köra på ytterligare ett år. Efter det fick Fox nya chefer som ville satsa på drama. Netflix hade precis dragit igång ”House of cards” och de insåg att framtiden är drama.

För Blankens blev det snabbt nya uppdrag. Först i Shanghai där han hjälpte Simon Fuller med talangshowen ”The Next”, följt av den amerikanska versionen av ”Skam”.

Perfekta tänder

Serien sändes på Facebook Watch över hela världen och utspelas i Austin i Texas.

– Vi la den där eftersom alla serier redan är i LA. Det hade inte funkat här, med perfekta tänder och cabrioleter.

– Tonåringar kanske drömmer om just det livet, men ”Skam” berättar en historia om hur vanliga tonåringar har det. Då kändes en liberal stad som Austin i konservativa Texas mer spännande.

Om Per Blankens lockades till USA för att förnya en talangshow har han lite av samma uppdrag när han värvas tillbaka till hemlandet.

– Det som ”Idol ” konkurrerar med nu fanns inte när programmet började. Då var tv enda sättet för talanger att nå ut. Nu kan folk vara större på Youtube än vad riktiga stjärnor är.

– Ändå kan ingen ta ifrån ”Idol” plattformen. Vill man bli artist skadar det inte att synas i folks vardagsrum varje fredag i sex månader.

– Vi kanske ska försöka samarbeta med digitala plattformar som Youtube för att hitta talanger i framtiden.

När Idol nu fyller 15 har TV4 meddelat att man söker talanger på ett djupare sätt, i nya städer. Förturnén startade i Boden lördag 9 februari och avslutas i Stockholm söndag 31 mars. Däremellan besöks Motala, Växjö, Härnösand, Hudiksvall, Borlänge, Karlskoga förutom Malmö och Göteborg. Juryn är som förra året.

Säljer huset

Förnyade ”Idol” med Blankens vid spakarna drar igång i höst. Innan dess ska familjens hus i Los Angeles säljas och allt skeppas hem. Flyget går när vårterminen i skolorna är slut.

– Det är en del att stå i, men vi har fortfarande kvar vårt hus i Farsta i Stockholm och det gör det lättare. Tanken var alltid att vi skulle komma tillbaka.

Och jobbet i Los Angeles finns kvar.

– Jag är tjänstledig. Vi kommer att hålla kontakten. Simon är ofta i Sverige och jag har redan bjudit in honom till årets Idolfinal i Globen.

På frågan vad han kommer att sakna med LA rycker han på axlarna.

– Kompisarna, såklart. Och alla fantastiska restauranger med mat från världens alla hörn. Många tänker säkert på vädret. Men jag börjar tycka att det ska bli kul med säsonger igen.

– Mörkret är inte så farlig och just nu känns tanken på att kunna pulsa i snö bara mysigt.

Foto: Michael Becker/Fox
I två säsonger styrde Per Blankens ”American Idol” i USA.
Foto: Magnus Silfvenius
Per Blankens tror att höstens ”Idol” kan vaska fram talanger på Youtube.
Publicerad:

LÄS VIDARE