Mejla

Jenny Seth

Sverigedemokraters val: Jamaicansk visa

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Man behöver inte vara rädd för att en kultur helt ska sluka en annan.

Olikheter smälter samman och bildar nya.

Här i Sverige bör vi främja svensk musik. Med vilken musik är egentligen riktigt svensk? Våra bästsäljare

Abba, Roxette och Ace of Base? Nja, de sjunger ju på engelska och själva musiken är anglofil pop som i sin tur härstammar från äldre genrer med ursprung i Afrika.

Men dansband då? En typiskt svensk genre, men den bygger på både swing, schlager, country, jazz och rock. Samma sak med 70-talets progg, rörelsen är ganska unik men har ändå drag från utländska scener. Då återstår väl egentligen bara visa och folkmusik. Glöm då inte att det bara är musik helt utan trummor som räknas, så Nordman går bort.

Vissa vill bevara det svenska, men det finns ingen enhetlig och ursprunglig kultur att knyta till bara Sverige. Samhällen är inte statiska utan utvecklas alltid i samspel med andra. Det gäller för både musik, mat, litteratur, mode och teknik.

Drömmer du dig tillbaka till 50-talets ”riktiga” rock’n’roll eller tycker att hiphopen var bättre förr, innan den blandades med r’n’b och pop? Man kan ha favoritgenrer och favoritepoker, men man måste inse att de inte är isolerade fenomen. Eller finare än andra.

Jag hatar själv förändring. Att bli äldre, nya vanor, när mitt favoritsnacks försvinner ur butik, när vänner får barn, årstidernas skiften och när band ändrar stil. Men innerst inne vet jag ändå att utveckling är bra. Och tanken på all kommande musik som inte gjorts än känns härlig.

Det som känns annorlunda, nytt, ovant och kanske till och med obehagligt främmande i dag kommer vara det vanliga i morgon och tradition i övermorgon.

Nya influenser för musiken, livet och världen framåt

På Sverigedemokraternas valvaka skanderades ”Jimmie Åkesson sha-la-la-la-la” på samma melodi som en supersvennig hejaklacksramsa. Ramsan kommer från ”Brown girl in the ring”, en traditionell jamaicansk barnsång som gjordes känd av Boney M. Ett faktum som youtube-signaturen TheMinkman uppmärksammat i en video. I en av kommentarerna till klippet föreslår någon att helsvenska midsommarsången ”Små grodorna” skulle passat SD bättre.

Om den inte hade varit fransk.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN