Pekka Heino

Pekka Heino 60 år: ”Livet har blivit bättre och bättre”

Tidiga barnbeslutet med kärleken Erik Kristensen

Av: 

Anna & Hans Shimoda

Pekka Heino 60 år.
Pekka Heino 60 år.

NÖJE

Idag fyller Pekka Heino 60 år.

Nu berättar den tidigare ”Go’kväll”-profilen om sortin från SVT, beslutet att bryta kontakten med sin mamma och det faktum att han och maken Erik har valt bort barn.

– Där är vi fullständigt överens.

Pekka Heino inledde sin karriär som programpresentatör på SVT i mitten av 80-talet och har genom åren lett program som ”Röda tråden”, ”Vi i femman”, ”Gomorron Sverige” och ”Go’kväll”.

För fyra år sedan valde han plötsligt att säga upp sig från kanalen efter drygt 30 år som anställd vilket förvånade många.

Idag fyller Pekka Heino 60 år och han välkomnar såväl födelsedagen som den jämna siffran.

– Jag har förmånen att få vara frisk och jag har en kärlek som ständigt piggar upp. Under pandemin har jag dessutom tränat mer än någonsin och jag känner att jag är i mitt livs form. Jag tycker livet har blivit bättre och bättre för varje decennium.

Hur ser livet annars ut idag om man bortser från pandemin?

– Jag jobbar som konferencier och moderator och skriver också lite. Jag gör helt enkelt saker som jag inte fick göra när jag var anställd på SVT, vilket var en av orsakerna till att jag valde att säga upp mig i helt fel ålder. Under alla år hade jag ändå en chef som var förstående och som litade på mitt omdöme. Men det finns andra chefer som säger nej till allt utan en motivering, och jag vet att kollegor varit totalt frustrerade. Hade jag haft en sådan chef hade jag nog sagt upp mig tidigare. Det hade drivit mig till vansinne. Men de sista sju åren på ”Go’kväll” var så roliga och gav mig så mycket, då hade jag inte något behov att göra annat.

Kan du ångra beslutet att lämna SVT?

– Jag ångrar aldrig grejer. Men jag kan analysera mig själv och kanske tycka att jag borde ha sonderat lite om det fanns alternativ. Jag har alltid varit impulsiv, vilket gjort att jag tänkt att jag nästa gång borde ta ett steg tillbaka och räkna till tio.

Du har berättat att du mådde psykiskt dåligt då. Berodde det på din komplicerade relation till din mamma som du också valde att bryta med?

– Det berodde på flera saker, men just det fick bägaren att rinna över. Det var ett beteende från hennes sida som alltid funnits där. Till slut kände jag att jag inte orkade tjafsa mer. Men det var en kombination av beslut jag kände att jag behövde göra och som sedan visade sig var de rätta. Men det gick så långt att min man Erik tittade på mig och undrade om det var en process i flera led och om han borde vara orolig för egen del. Men så var det förstås inte.

Pekka Heino och Erik Kristensen.

Nästa år är det 30 år sedan Pekka Heino mötte kärleken i Erik Kristensen, 56, och 2015 blev de äkta makar med Mona Sahlin som vigselförrättare.

Pekka Heino är på det klara med vad som får kärleken att hålla.

– Man får inte ta varandra för givet och det är också viktigt med en ömsesidig respekt. Nästan dagligen påminner vi oss själva och varandra om hur mycket vi uppskattar varandra och det vi har.

De fattade tidigt ett gemensamt beslut om att inte skaffa barn, vilket de inte har ångrat.

– Där är vi fullständigt överens. Vi har det så bra som vi har det och ingen av oss har känt ett behov av att se en liten kopia av oss. Men när vi blev ihop var det ju inte lika vanligt med gaypar som hade barn. Det är också svårt med adoption eftersom ytterst få länder godtar gaypar som adoptionsföräldrar.

ANNONS

Lyko ger dig allt inom skönhet – just nu till superpriser! Winter Sale.

Extern länk från Lyko SE

Handla nu


Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Pekka Heino

Familj

Kärlek