Här visar Måns Möller upp skadorna efter rekordcyklingen

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Måns Möller har satt nytt världsrekord – i att cykla snabbast genom Europa.

Men rekordcyklingen har sitt pris. Väl hemma i Sverige igen visar komikern upp en sargad kropp på Instagram.

– Jag har lite sår som måste fixas, säger Måns Möller.

1 av 3 | Foto: Marcus Moller
Måns Möller under rekordcyklingen.

Måns Möller, 42, har cyklat över 600 mil på 29 dagar – från Uralbergen i Ryssland till slutstationen Cabo da Roca i Portugal. Tillsammans med coachen Christer Skog och teamet Team FastestXEurope har han satt nytt världsrekord i att cykla snabbast genom Europa.

Nu är han hemma i Sverige igen – med en öm kropp. På Instagram visar Måns Möller upp en tilltygad arm. En skada som uppkom efter att komikern ramlade omkull med cykeln i ett 42-gradigt varmt Spanien, på väg mot Vitoria-Gasteiz. Dagsplanen om 30 mil fick reduceras till 24 mil.

– Jag ramlade och skrapade armen i marken. Men det här är ingenting mot när jag cyklade i USA, då bröt jag fyra fingrar. Då var det sjukhus på natten, röntgen och gips. Här skulle vi ha sytt några stygn i armen, men man ska sy inom typ fem timmar. Men vi var tvungna att cykla längre än det, och har det gått mer tid är det egentligen ingen idé att sy, berättar Måns Möller.

”Jag är seg i huvudet”

När Nöjesbladet når honom har han precis varit och köpt penicillin.

– Jag har lite var i armen, men i stort sett mår jag bra. Jag har lite sår som måste fixas bara. Det man märker är att hjärnan inte riktigt är med. Jag är seg i huvudet. Jag skulle lägga dricks idag på lunchen och fick sitta och räkna länge för att det skulle bli ett jämnt nummer. Annars är jag rätt snabb på huvudräkning.

Måns Möller börjar bli en erfaren cyklist. I maj 2015 cyklade han kust till kust, 420 mil på 24 dagar, över USA. Syftet var då som nu att samla in pengar till stiftelsen Viggo Foundation. Måns Möller är grundare till stiftelsen som är uppkallad efter sonen Viggo, som har autism.

Parallellt med rekordcyklingen genom Europa har komikern samlat in runt 350 000 kronor till insamlingsstiftelsen, för att barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar  som adhd, autism och asperger ska kunna åka på sommarläger.

– De här barnens största funktionshinder är att man inte ser på dem att de har ett funktionshinder. De är som alla andra, fast klarar kanske inte att vara med i en stor grupp. Det råder en stor okunskap kring det. Ska åtta barn åka och träna så behövs åtta tränare och det kräver extra pengar.

Kunde inte öppna vattenflaskan

Förberedelserna inför rekordresan har varit stora. Racercyklarna har till exempel försetts med dämpning framtill, så att de klarar av olika tuffa underlag.

– Det som varit jobbigt är när det är dåliga vägar, som det var i Ryssland, då måste du sitta och hålla hårt i styret. Det är så mycket hål i vägen. Grabbarna klarade inte att skära en biff, för de hade ingen styrka kvar. Vi fick inte upp locket på en vattenflaska, för ingen hade kraft i händerna. Det kändes lite fånigt. Fem grabbar och ingen kan öppna en flaska vatten, säger Måns Möller.

Men när Team FastestXEurope svängde in till den fyr som markerar var det kontinentala Europa startar hade de trots allt lyckats slå det gällande världsrekordet på cykel genom Europa med tolv timmar.

Har satt världsrekord

Ansökan om världsrekordsförsök är beviljad av Guinness rekordbok. Nu följer dock ett gediget pappers- och bevisarbete för att peta in cykelrekordet i boken.

– Det är inte officiellt förrän man har plaketten, men jag vet att jag har cyklat snabbast än någon annan i världen på den här sträckan, säger han och fortsätter:

– Men det är mycket tack vare Christer Skog det här har blivit av. Han ställer upp och jobbar ideellt, fast han själv inte har barn med funktionshinder. Det är lätt att prata om all ondska i världen, men det finns många bra människor också.

Cykelrutten rvärs över Europa.
Foto: Paul Wallander
Cykelrutten rvärs över Europa.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN