Elliphants oväntade comeback på hemliga galan – efter två år

Svenska artisten: ”Turnerade sönder mig”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Elliphant med sin dotter på axeln inför comebacken på välgörenhetsgalan till förmån för Musikerförbundets krisfond
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Elliphant med sin dotter på axeln inför comebacken på välgörenhetsgalan till förmån för Musikerförbundets krisfond

Här gör Elliphant oväntad comeback – på hemliga galan.

Efter två år borta från rampljuset väljer den nyblivna mamman att ställa sig på scenen igen och släpper ny musik.

– Jag typ turnerade sönder mig fullständigt under fem sex år. Och sen blev jag gravid, säger hon om varför hon tagit en paus från rampljuset.

När artisten Sarah Dawn Finer och mode- och event-profilen Fredrik Robertsson bjöd in till exklusiv insamlingsgala på Vasateatern till förmån för Musikerförbundets corona-krisfond gjorde Elliphant, 35, oväntad comeback. Fyra år efter senaste albumet och två år sedan sin senaste spelning släpper hon ny musik och passade på att känna på scenen inför en exklusiv publik på 45 personer.

– Det är ett fantastiskt initiativ. Folk behöver det verkligen. Vi artister har ju våra Instagramkonton där vi alltid kan ”hora” oss höll jag på att säga. Men det är väldigt mycket folk i bakgrunden som inte kan det. Det är dem jag känner att vi måste kriga för lite grann, säger Elliphant inför sitt uppträdande.

Inte stått på scenen på två år

Musikerförbundets corona-krisfond är en av få hjälpinstanser dit även personer som har enskilda firmor kan vända sig för att få hjälp och stöd, inklusive ljus- och ljudtekniker, scenarbetare och olika typer av underleverantörer. När Fredrik Robertsson, jämlikhetsambassadör för Absolut vodka, inte kunde ha sin traditionsenliga födelsedagsfest valde han att istället anordna gala för att samla in pengar och kunna ge tillbaka till dem som han själv övertygat om att ställa upp gratis under sina år som arrangör av olika välgörenhetsarrangemang.

– Det är väldigt typiskt av Fredrik att göra en så här fin sak. Det var inget att tveka över, säger Elliphant om sin comeback som artist.

Foto: NATANAEL JOHANSSON
Elliphant uppträder på Gärdet i Stockholm 2014.

Det är flera år sedan hon senast gigade inför publik.

– Jag har inte varit på scen på två år, säger hon.

Hur kommer det sig?

– Det kommer av att jag typ turnerade sönder mig fullständigt under fem sex år. Sen skulle jag vända lite på steken i mitt projekt och ändra på lite partners. Och sen blev jag gravid.

Intill henne ligger dottern i vagnen. Elliphant, som egentligen heter Ellinor Olovsdotter, lutar sig över och småpratar lite med henne innan hon fortsätter.

– Först tog jag lite break. Sen blev jag gravid och sen har det inte blivit nåt. Jag stack iväg till Mexiko och gjorde ett gig för nästan exakt två år sen. Så det ska bli jättekul nu. Jag gör två helt nya låtar som kommer släppas framöver.

Släpper låt med Vera Hotsauce

Den första, ett samarbete med Vera Hotsauce som nyligen belönades med Denniz Pop-priset som årets rookie, släpps redan 16 oktober.

– Sen kommer det fler låtar i november och runt jul och efter årsskiftet, säger Elliphant.

– Jag gick in i en repstudio igår och det låter punkigt. Utmaningen är att lugna ner sig, men jag märker att det inte går. Det låter som punk hur som helst, säger hon med ett skratt.

Elliphants comeback och galan till förmån för Musikerförbundets corona-krisfond ägde rum på Vasateatern i Stockholm i torsdags och kommer finnas tillgänglig online inom de närmaste dagarna. På galan medverkar också Sarah Dawn Finer, Rebecca & Fiona, Shima Niavarani, The Mamas, ElliphantMariette, Vera Hotsauce, Julia Frej, Oscar Zia, Patrik Jean och Nadja Sellrup. Mer information om Musikerförbundets krisfond finns på deras sajt.

Publicerad:

LÄS VIDARE