Stockholms filmfestival hyllar Isabella Rossellini

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Janerik Henriksson/TT
I år blir Stockholms filmfestivals program till stora delar tillgängligt digitalt, meddelar Beatrice Karlsson (till vänster), programkoordinator och Git Scheynius, chef för Stockholms filmfestival.

NÖJE

Av en slump befann sig några dokumentärfilmare i Wuhan när coronaviruset bröt ut. Filmen "76 days" är en del av den pandemianpassade upplagan av Stockholms filmfestival.

Tiden är ur led, slog festivalchef Git Scheynius fast när programmet för årets festival presenterades på onsdagen.

Det kommer att märkas på festivalen där coronasäkrade biografer får ta emot maximalt 50 besökare. Programmet är ungefär hälften så stort som vanligt, 75 filmer från 40 länder ska visas under festivalen som pågår 11 - 22 november. Av dem kommer omkring hälften att göras tillgängliga digitalt på plattformen Festival on demand.

– På så sätt blir detta en festival för hela landet, säger Git Scheynius.

Fokus på kaoset

Dessutom blir det speciellt fokus på filmer som handlar om pandemin eller någon annan typ av systemhotande kaos. Ett exempel är dokumentären "76 days", som bland annat filmats inifrån Wuhans sjukhus och beskrivs som en "katastroffilm" från staden där pandemin tog fart.

Även det hårt drabbade Italien kommer att lyftas fram på festivalen, som speciellt fokusland.

– De italienska mästarna har nästan checkat ut men nu är det dags för en ny generation, säger Git Scheynius.

Ett konstnärskap som lyfts fram är Matteo Garrones ("Gomorra", "Tale of tales"). Han tilldelas festivalens Visionary Award och visar också sin senaste film, vuxensagan "Pinocchio".

Mamma Ingrids hemstad

Impact Award, filmpriset på en miljon kronor till en film med ett socialt brännande ämne, ska som vanligt delas ut tillsammans med Stockholms stad. En av de nominerade är Nathan Grossmans dokumentär "Greta", om Greta Thunberg.

Årets Stockholm Lifetime Achievement Award tilldelas Isabella Rossellini, som slog igenom som skådespelare i "Blue velvet" av David Lynch 1986.

"Att bli hedrad i den vackra staden Stockholm, min mamma Ingrid Bergmans hemstad, är en sådan enorm glädje. Tack till Stockholms internationella filmfestival för detta erkännande och för den här utmärkelsen. Jag hoppas kunna besöka er alla snart", säger Isabella Rossellini i ett uttalande.

En annan pristagare på festivalen blir Viggo Mortensen, som tilldelas Stockholm Achievement Award. Han medverkar digitalt på festivalen och ska även presentera sin regidebut "Falling".

Publicerad:

LÄS VIDARE