Dramaten ställer in föreställningar med utpekad skådespelare

Av: Josefin Silverberg, Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

”Dramaten behöver nu fokusera alla våra krafter internt”

1 av 2 | Foto: Anders Wiklund/TT
Dramaten.

Dramaten ställer in flera föreställningar med en skådespelare som internutreds för trakasserier, skriver Dagens Nyheter.

Enligt tidningen ska han ha kastat föremål och hotat andra anställda.

– Dramaten behöver nu fokusera alla våra krafter internt, på möten och samtal med vår personal, säger Dramatens presschef Mimmi Fristorp till Nöjesbladet.

Flera källor uppger för DN att flera föreställningar som skådespelaren skulle medverka i ställs in. Skådespelaren utreds sedan förra veckan internt för att under flera år ha trakasserat sina kolleger.

Dramatens presschef Mimmi Fristorp bekräftar den inställda pjäsen för Nöjesbladet.

– Dramaten behöver nu fokusera alla våra krafter internt, på möten och samtal med vår personal, säger hon.

Enligt DN ska han skådespelaren ha kastat föremål och uttalat hot mot andra anställda.

”Rädd för personen”

–  Jag är rädd för personen och skulle aldrig gå in i samma hiss som denne. Det värsta jag gjort under mina år på Dramaten är att jobba i en föreställning med personen. Det är väldigt obehagligt eftersom det hela tiden finns risk för våldsamheter, säger en anställd.

Skådespelaren nekar till anklagelserna.

–  Nej nej nej nej, absolut inte. Ni har pratat med en massa människor som sprider rykten, och pressas till att säga vad de säger. Jag har själv varit med om hot och trakasserier, från både män och kvinnor. Och skulle man springa med det till pressen så herre gud, då blir man en sådan där människa. Jag får ta det i mina memoarer om jag skriver dem, säger han till tidningen.

Machokulturen har skildrats

Pjäsens regissör säger till DN att det är bra att föreställningarna ställs in.

– Det är en ansträngning för teatern att åka på turné i det här läget. Metoo är i grunden en väldigt bra grej, men människor blir påverkade. Så måste det vara, men då måste man också se över sina beslut. Så jag välkomnar beslutet.

Redan för 13 år sedan skildrade Aftonbladet machokulturen på Dramaten i ett reportage.

– Det har varit en massa incidenter med våld inblandat. Det är någon sorts macho-idioti som hänger ihop med det jag tycker är dåligt med Dramaten: en sorts självförhävelse, som om våld har med manlighet att göra. Det är ju patetiskt alltihop, sa en skådespelare på teatern då.

Nöjesbladet har sökt pjäsens regissör och ensemble.

Publicerad:

LÄS VIDARE